latinica  ћирилица
01/05/2016 |  13:24 | Аутор: Б92

Динг и Селби за круну у Шефилду

Први снукераш свијета Марк Селби и Динг Ђунхуи из Кине бориће се за титулу свјетског шампиона у ’Крусибл театру’.
Снукер игра - Фото: Wikipedia
Снукер играФото: Wikipedia

Селби, који је освојио трофеј у Шефилду прије двије године, у полуфиналу је елиминисао Марка Фуа са 17:15 у фрејмовима, у једном од најквалитетнијих мечева на турниру.

Динг је имао лакши посао против Алана Мекмануса и славио је резултатом 17:11, чиме је постао први Кинез у финалу Свјетског првенства.

Енглески представник постао је највећи фаворит за освајање круне након раних елиминација Стјуарта Бингама, Ронија О'Саливена, Џада Трампа, Шона Марфија, Џона Хигинса.

Међутим, није имао лак пут, а могло је врло лако да се догоди да се у финале пласира момак из Хонг Конга. Селби је водио послије прве сесије, имао предност у другој, али је Фу успио да преокрене и играчи су пред посљедњи дио сусрета ушли изједначени – 12:12.

Играло се фрејм за фрејм, није било много великих брејкова, а тренутно први играч на свјетској ранг листи боље се сналазио у "траљавим" фрејмовима и на крају дошао до побједе. Добио је посљедња два у којима је чак пријетила опасност од рирека (поновног постављања свих кугли на сто), у 32. је поставио фантастичну снукер позицију ривалу и натјерао га на фаулове, што му је донијело тријумф и друго финале у три године.

Тамо га чека Динг Ђунхуи који је можда показао и најбољу игру од свих учесника у "Крусибл театру". 29-годишњак из Ђијангсуа повео је са 5-0 против Мекмануса, али је Шкот послије избацивања Стивена Мегвајера и Џона Хигинса био пун самопоуздања и узвратио.

Одличном нападачком игром узвратио је и изједначио на 9-9, прије него што се Динг одлепио и стекао четири фрејма предности пред одлучујући дио меча. У посљедњој сесији постојао је само један човјек и Ђунхуи је поред првог финала у каријери, успио да обори рекорд свјетских првенстава по броју сенчурија, односно троцифрених брејкова у једном мечу.

Динг је седам пута имао брејк од 100 и више поена, чиме престигао Ронија О'Саливена (против Барија Хокинса у финалу 2013) и Марка Селбија (против Стивена Хендрија у првом колу 2011).

Он је прошле године постао први Кинез у историји који се попео на прво мјесто свјетске листе, иако у тој земљи постоји више од 10 милиона регистрованих снукераша. Тада је имао најбољу сезону у посљедњих 25 година, освојио је 5 турнира, али је онда услиједио велики пад.

Испао је из најбољих 16 и морао је да игра квалификације за Свјетско првенство, а у Шефилду, гдје иначе и живи, игра као препорођен.