latinica  ћирилица
01/05/2016 |  13:42 | Аутор: БЕТА

Пољска: Главни конвој "Ноћних вукова" не може на Берлин

Пољске власти пустиле су синоћ да из Белорусије уђе 20 руских мотоциклиста из клуба "Ноћни вукови" с пасошима Европске уније.

Они данас с Пољацима из патриотске мотоциклистичке организације "Катинска вожња" чекају да границу покуша да пређе главнина руског конвоја "Путевима побједе" који је прије два дана кренуо из Москве.

Пољска је тако групи чланова најстаријег руског мотоциклистичког клуба без проблема допустила да пређу границе и одају пошту палим совјетским војницима у Брањеву, на сјеверо-истоку Пољске, али и даље забрањује да преко њене територије прође главни конвој руских "бајкера" који из Москве, Путевима побједе, треба да превале 6.000 километара до главног града Њемачке, Берлина.

Говорећи о Дану побједе којим се обиљежава завршетак Другог свјетског рата 1945. у Европи, један од руских мотоциклиста који су прешли границу захваљујући пасошу ЕУ, рекао је пољској приватној телевизији ТВН24 да је "то наша побједа, наш празник.

Прославићемо га возећи се мотоциклима Путевима побједе. Посјетићемо сва мјеста гдје су биле велике битке, гдје су споменици. Одаћемо пошту херојима који су положили животе за ту побједу".

"Пољске власти су у ноти руској амбасади одбиле да дозволе пролаз руских мотоциклиста преко Пољске из разлога безбједности", казао је пољској државној телевизији ТВП.инфо шеф пољске дипломатије Витолд Вашчиковски.

Пољска омета само руске мотоциклисте који 71. годишњицу краја Другог свјетског рата намјеравају да обиљеже патриотском вожњом "Путевима побједе", дугом 6.000 километара, преко Русије, Белорусије, Пољске, Чешке, Словачке, Аустрије, обилазећи војника Црвене армије који су погинули ослобађајући тај дио Европе од нацистичке окупације.

Без проблема је визе добило и у суботу ушло у Пољску 200 мотоциклиста из руске Калињинградске области, међу њима и чланови клуба "Ноћни вукови". Они су дошли на традиционално полагање вијенаца на гробове совјетских војника у Брањеву, на сјевероистоку Пољске, гдје је су гробови више од 31.000 Црвеноармејаца што је највеће такво гробље у том дијелу Европе.

"Од како се седам година организују ти доласци мотоциклиста увијек су међу њима били и Ноћни вукови и никада није било никаквих неспоразума ни инцидената", казао је градоначелник Брањева Лешек Ђонг.

На комеморативну свечаност у Брањеву је дошао и губернатор Калињинградске области с неколико стотина Руса, углавном ветерана и младих а након говора одржана је екуменска молитва и пуштени су голубови као симбол мира.

Амбасадор Русије у Варшави Сергеј Андрејев је у Брањеву осудио одлуку Владе Пољске да не пусти руске мотоциклисте да прођу за Берлин, што није допустила ни прошле године, када се обиљежавала 70. годишњица краја Другог свјетског рата.

"То је погрешна одлука, јер није било никаквих намјера да се провоцира или ремети јавни ред и мир. Пољско Министарство спољних послова образложило је то пријетњом по јавну безбједност, али такве пријетње нема, тим прије што је то организовано у сарадњи с пољским мотоциклистима из Катинске вожње", казао је амбасадор Андрејев пољској новинској агенцији ПАП.

Пољска и Литванија вратиле су прошле године "Ночне вукове" с граница пошто пољски, чешки и њемачки званичници и дио тамођње јавности "Ноћне вукове" сматрају милитантним руским националистима чија је вожња само политичка провокација и демонстрација руске силе - "кад не могу тенковима, онда бар на јаким мотоциклима", а смета им и ангажовање вођа "Ноћних вукова" у Антимајдану након сукоба у Украјини.