latinica  ћирилица
01/05/2016 |  14:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Ко шири крила изнад Кине? "Истерн даје" 10 млрд долара

Један од највећих кинеских авио-превозника, Кина Истерн ерлајнз, најавио је куповину нових авиона за 10 милијарди долара.
Авион - Фото: РТРС
АвионФото: РТРС

Распламсава се утакмица за удио на вазухопловном тржишту друге највеће економије свијета, а поруџбине ће подијелити између европског произвођача Ербаса и америчког Боинга.

Компанија је навела, у саопштењу објављеном на Хонкошкој берзи, да ће лавовски дио наруџбина, од скоро 6 милијарди долара, бити за 20 авиона Ербас А350, преноси француска агенција Франс прес.

Према саопштењу, Истер ерлајнз ће такође потрошити близу 4 милијарде долара на куповину 15 Боингових летјелица 787-9 Дримлајнерс.

Амерички и европски произвођач авиона, два љута ривала на авио-тржишту, воде жестоку битку за наруџбине у Кини, која ће, према прогнозама, имати 1,7 милијарди путника у ваздушном саобраћају до 2034. године, и постати највеће тржиште у цивилном авио-саобраћају у наредне двије деценије.

"Кина Истерн", са сједиштем у Шангају, једна је од три водеће кинеске авио-компаније, која послује са 560 авиона и превози око 100 милиона путника годишње, наводи француска агенција.