latinica  ћирилица
02/05/2016 |  09:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Пет година послије Бин Ладена, Ал Каида ослабила, али прети

На данашњи дан прије пет година убијен је Осама бин Ладен, а терористичка мрежа коју је организовао, Ал Каида, иако ослабљена, и даље живи и представља пријетњу.
Бин Ладен - Фото: архив
Бин ЛаденФото: архив

Ал Каиду је временом замијенила нова џихадистичка сила Исламска држава, али она и даље, према оцјени стручњака, представља потенцијалну снагу и опасну пријетњу.

Прошлогодишњи напад на просторије магазина Шарли ебдо у Паризу показао је да је Ал Каида и даље у стању да изведе напад таквог обима, наводи агенција АФП у анализи посвећеној петогодишњици убиства Бин Ладена.

У Сирији и Јемену екстремисти Ал Каиде су искористили хаотичну ситуацију и преузели контролу над не тако малом територијом, па су се чак представили и као алтернатива бруталној владавини Исламске државе.

Ал Каида је основана крајем 80-их година прошлог вијека, а у вријеме када су америчке специјалне снаге убиле Бин Ладена у Пакистану, 2. маја 2011. године, та терористичка организација је већ била прилично "начета" пошто су многи њени припадници и лидери били убијени или ухапшени у америчком "рату против тероризма".

У редовима Ал Каиде почело је да расте незадовољство када је Ајман ел Завахири заузео Бин Ладеново мјесто. Истовремено, ирачки огранак Ал Каиде се издвојио и формирао Исламску државу Ирака и Леванта (ИСИЛ).

Након што је освојила веће дијелове у Ираку и Сирији 2014. године, та група проглашава исламски калифат у областима под њиховом контролом и мијења име у једноставно - Исламска држава.

Од тада, Исламска држава је практично "помрачила" бивше партнере пошто је на своју страну привукла на хиљаде џихадиста и преузела одговорност за нападе у којима су на стотине погинули у Бриселу, Паризу, Тунису, Турској, Либану, Јемену, Саудијској Арабији, као и у руском авиону који је оборен над Египтом.

Пожуривши да прогласи калифат и успостави своју власт, Исламска држава је, међутим, постала лакша мета, наводи АФП.

Француски експерт за ислам и џихадистичке групе Жан-Пјер Филију истиче да је Исламска држава посебно ефикасна у коришћењу савремених технологија, у чему прилично надмашује ривале.

"Пропаганда Ал Каиде је постала невидљива на друштвеним мрежама захваљујући медијској ратној машинерији коју је Исламска држава успјешно развила", казао је он.

Вилијам Мекантс са Института Брукингс се слаже да је Ал Каида слабија од Исламске државе, али сматра да се опоравила, посебно у Сирији и Јемену.

Огранак Ал Каиде у Јемену је освојио значајну територију на југу и југоистоку земље, док се влада бори против шиитских побуњеника.

САД и даље сматрају Ал Каиду кључном претњом и против те групе у Јемену воде "рат дроновима".

У нападима беспилотних летјелица убијени су многи истакнути оперативци, међу којима и други човек Ал Каиде у ланцу команде, Насир ел Вухајши, јуна прошле године.

Бивши обавештајац Алан Родијер је почетком априла за француски сајт Атлантико навео да "смрт оца Ал Каиде ни на који начин не значи и крај за његове потомке".

"Овај џихад ће потрајати деценијама", сматра Родијер.