latinica  ћирилица
02/05/2016 |  09:12 | Аутор: СРНА

Злоупотреба тужилачких и овлашћења Сипе подрива борбу против тероризма

Начин на који Суд БиХ и Тужилаштво БиХ уништавају кредибилитет и расипају ресурсе на прогон политичких непријатеља ослабило је способност БиХ да одговори на терористичку пријетњу у земљи и региону, истиче се у најновијем извјештају Републике Српске упућеном Савјету безбједности УН.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

"Злоупотреба тужилачких и овлашћења Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипе/ озбиљно подрива повјерење и сарадњу органа власти на нивоу кантона, ентитета и БиХ, која је очајнички потребна за борбу против пријетње коју представљају повратници из Сирије, Ирака и других региона. Велики број грађана БиХ, с обзиром на величину популације, придружио се терористичким организацијама које се боре са Ал каидом и 'Исламском државом'", наводи се у тексту.

Упозоривши да то доноси озбиљну пријетњу од терористичких акција повратника, у 15. извјештају Републике Српске се наглашава да бошњачки политички и безбједносни ауторитети у БиХ споро и невољко прихватају потребу да се овој пријетњи посвети пажња.

У тексту се подсјећа и да је Суд БиХ у марту осудио лице које се борило за "Исламску државу" на само годину дана затвора или, алтернативно, новчану казну.

"Ова дрско блага казна је без икаквог значаја у свјетлу тежине кривичног дјела и не одвраћа грађане БиХ који желе да се придруже 'Исламској држави' /и другим џихадистичким организацијама/ и који се враћају у Европу као озбиљна терористичка пријетња", наглашава се у извјештају.

У тексту се наводи да је на недавно одржаној конференцији за новинаре један експерт за терористичке организације на Балкану констатовао да власти у БиХ имају пропусте у праћењу сарадника сумњивих и познатих екстремиста.

"Недавни напади у Паризу и Бриселу јасно говоре да је БиХ под ризиком због попустљиве политике према радикалним групама, као што је она која је планирала и извршила напад на америчку Амбасаду у Сарајеву. Такође, добро је познато и да су у терористичке нападе извршене у Европи и САД били умијешани терористи са везама са БиХ", наводи се у најновијем извјештају Републике Српске упућеном Савјету безбједности УН.