latinica  ћирилица
02/05/2016 |  09:25 ⇒ 03/05/2016 | 07:42 | Аутор: СРНА

Зеница: Селефије на Васкрс теже повриједиле тројицу Срба (ВИДЕО)

Три Србина претучена су на Васркс у КПЗ-у Зеница. Предрага и Ненада Бајића и Синишу Бабића, незванично, у затворској ћелији претукли су припадници селефијског покрета.
КПЗ Зеница - Фото: РТРС
КПЗ ЗеницаФото: РТРС

Након указане медицинске помоћи у зеничкој болници, враћени су на амбулантно лијечење у затвор.

Сњежана Бајић, супруга претученог Предрага за нашу телевизију је изјавила да је данас кратко разговарала са супругом који јој је потврдио да је задобио теже повреде главе и да се не осјећа добро.  

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је данас поводом напада на више затвореника Срба у Казнено-поправном заводу у Зеници, да су предузете све мјере и да никоме не пријети било каква опасност, као и да није добро да се овај догађај искористи за било какву ескалацију и нетрпељивост.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци о дешавањима у КПЗ у Зеници рекао да је од јутрос у контакту са Министарствим правде Федерације БиХ, одакле је добио увјеравања да су предузете све мјере да се истраже околности цијелог догађаја, на чему ће, како је рекао, у потпуности и до краја инсистирати."Имам увјеравања да је и надлежно Тужилаштво предузело све мјере да се спроведе комплетна истрага, да се утврди шта се све догађало и да обезбиједимо сваком лицу које је на издражавању казне да има нормалне услове за живот", рекао је Касиповић и нагласио да ће искористити све надлежности, официјалне и људске да види нападнуте.

Према његовим ријечима, нико никога не брани, нити амнестира, али људи који издржавају казну морају имати личну безбједност.

Он је додао да су медији изнијели доста шпекулација у вези са повредама нападнутих Срба у КПЗ Зеница, али је увјерен да нико није животно угрожен.

Министар правде Републике Српске је рекао да су нападнути обезбијеђени, а нападачи изоловани тако да не постоји никаква могућност даљег контакта.

"Тражио сам и надам се да ћу до краја дана имати могућност да контактирам са неким од нападнутих, а имам и увјеравања да ће ми тај контакт бити омогућен. Надам се да ћу с неким од њих разговарати током дана, а уколико не буде такве могућности одлучићу да ли да тражим неопходну сагласност, да у току сутрашњег дана одем у Зеницу и разговарам са тим људима", навео је Касиповић.

Министар је истакао да га породице нападнутих у КПЗ Зеница могу позвати на број 065/513-273, те замолио да га други на зову да би линија била отворена за контакте са породицама.

"Сви ми, који радимо у министарствима правде, имамо обавезу да обезбиједимо сигурност људи", поручио је Касиповић и позвао на разумијевање и високу професионалност свих у казнено-поправним установама, као и да се обезбиједи мир, ред и сигурност.

Он је рекао да је су мир и сигурност у казнено-поправним заводима и установама у Републици Српској на највишем могућем нивоу, као и да је увјерен да ће и колеге у Федерацији БиХ тако нешто обезбиједити.

Касиповић је рекао да већ десет година трају захтјеви да Срби не издржавају казне у Зеници, као и да на потписивању меморандума који би то омогућио инсистира већ годину дана.

"Не бих хтио да догађај ове врсте додатно подстакне разговоре на ту тему, али сам увјерен да ћу у току наредне седмице имати додатне разговоре са Министарством правде ФБиХ и да ћемо напокон ријешити питање тог меморандума", додао је Касиповић.

Он је оцијенио да догађај није добар, као ни тренутак када се догодио.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра да је управа Казнено-поправног завода  Зеница директно одговорна за напад групе осуђеника Бошњака на тројицу затвореника Срба на Васкрс, те да институције Српске морају тражити одговорност лица у ланцу од министра правде Федерације БиХ до управе КПЗ Зеница.

Савчић је поручио да овај напад није нимало безазлен инцидент и није само усмјерен на наношење повреда нападнутим лицима, те не смије проћи без санкција и предузимања конкретних мјера.

"Очигледно је да је биран датум и да напад није случајно извршен на највећи хришћански празник. Убијеђен сам да је ријеч о пажљиво бираном тренутку када ће бити извршен", рекао је Савчић.

Савчић је оцијенио да је овај напад доказ да што прије треба приступити измјенама Кривичног закона, Закона о кривичном поступку и Закона о извршењу кривичних санкција, као и да лица која издржавају казну за ратни злочин не треба да издржавају казну у срединама гдје су мањина, као што Срби издржавају казну у КПЗ Зеница.

Он је нагласио да у Српској нема затвора у којем казну за ратни злочин издржавају Бошњаци или Хрвати, па и за већину других злочина.

"Ови напади су нешто што ће се сигурно дешавати управо због дневне политике која се води на линији ратног злочина. Увијек имамо најмање двије, а врло често и више истина, и то је нешто што не искључује могућност да се тако нешто деси, већ додатно подгријава могућност", додао је Савчић.

Он је рекао да је управа КПЗ Зеница, према његовим сазнањима, ускратила права Србима по питању вјерских слобода и испољавања вјере, као и да овај напад отвара питање да ли ће Срби у КПЗ Зеница сада под притисцима и уцјенама морати признати и оно што нису урадили.

Он је додао да БОРС већ дужи временски период добија информације да ће се управо овако нешто десити, само је било питање времена.

Више лица повријеђено је у тучи између затвореника у КПЗ Зеница, речено је данас Срни у Министарству унутрашњих послова Зеничко-добојског кантона. У МУП-у наводе да се туча догодила јуче, а повријеђени су збринути у зеничкој болници.

Извор: РТРС, Срна