latinica  ћирилица
02/05/2016 |  15:29 | Аутор: СРНА

Суђење Младићу-вјештак: Извјештај демографа оптужбе о Томашици неприхватљив

Вјештак одбране за демографију Светлана Радовановић изјавила је на данашњем суђењу генералу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом да је извјештај демографа оптужбе Еве Табо о жртвама из гробнице Томашица код Приједора "неприхватљив" и конципиран тако да се према налогу Трибунала добије што већи број жртава.
Суђење Ратку Младићу - Фото: РТРС
Суђење Ратку МладићуФото: РТРС

"Ниједан дио извјештаја о Томашици није прихватљив", рекла је Радовановићева.

Она је рекла да се Табо "поиграва са истином", истичући да демограф оптужбе није навела критеријуме према којима је особе ексхумиране из Томашице нашла на списковима несталих особа које су сачиниле власти у БиХ и међународне организације.

"Доктор Табо бирала је дјелимичне критеријуме као што су име оца, година рођења или слично", појаснила је Радовановићева, преносе београдски медији.

Она је као примјер навела то да је на одређеним табелама било исто име оца, исто презиме, али потпуно различита година и мјесто рођења жртве.

"Табо је оцијенила да је то иста особа, али на основу чега... Она то назива малим разликама - да ли је година и мјесто рођења мала разлика?", упитала је вјештак одбране генерала Младића, некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске.

Она је оцијенила да је Табо "намјерно прикривала критеријуме" за "упаривање" особа са различитих спискова.

"Табо је погријешила и када је сабирала број ексхумираних тијела и костију која су припадале истим особама. Не можете то сабирати и рећи да имате укупно 712 случаја. То се не сабира. Шта значи 712? Да ли костију - није, да ли цијелих тијела - није", рекла је Радовановићева.

Према њеним ријечима,ријеч је о "чистој манипулацији" и "статистичком егзибиционизму".

"Број хитаца испаљен на неког нема никакве везе са демографијом. Демографија се не бави тиме, бави се узроком смрти. Статистика хитаца нема везе са демографијом, има везе узрок смрти", додала је Радовановићева.

На крају главног исказа, Радовановићева је назначила да је Табо примијенила методологију да би се дошло до "циљаних резултата, према критеријуму Трибунала, а то су велики бројеви".

"Цијели извјештај конципиран је да се добије што већи број жртава, а да се, при том, избјегну званични извори о морталитету. Такве циљане резултате нико не узима као релевантне. У научној демографији се то не ради", закључила је Радовановићева.

Данас започето унакрсно испитивање демографа одбране, тужиоци ће наставити сутра.