latinica  ћирилица
02/05/2016 |  15:59 | Аутор: СРНА

Швајцарске власти прате активности 400 џихадиста на друштвеним мрежама

Швајцарске власти прате посредством друштвених медија активности око 400 потенцијалних џихадиста који би могли да представљају безбједносну пријетњу, саопштила је данас обавјештајна служба НДБ.
Терористи на друштвеним мрежама (илустрација) - Фото: РТРС
Терористи на друштвеним мрежама (илустрација)Фото: РТРС

Швајцарска не представља примарну мету за исламистичке нападе зато што не учествује у војној кампањи против група попут "Исламске државе", али је, упркос том, подигнут ниво безбједносне пријетње, наводи се у годишњем извјештају НДБ-а.

У извештају је објављена фотографија швајцарског пасоша поред експлозивног појаса коју је поставио на интернету џихадиста за кога се сумња да је боравио на Блиском истоку, те видео-снимак "Исламске државе" у коме је, међу 60 мета исламиста, истакнута швајцарска застава.

"У Швајцарској се очекују појединачни напади, или напади мањих група које ће се спроводити уз употребу једноставних средстава, уз мало припреме и минимално логистичких напора", наводи се у овом извјештају.

Власти посебну пажњу обраћају на осумњичене џихадисте-повратнике, посебно из земаља попут Сирије, гдје се вјерује да прошли обуку за извршавање напада.

Швајцарски суд је прошлог мјесеца осудио три Ирачанина за кривично дјело тероризма, што је пресуда за коју тужилаштво сматра да треба да пошаље поруку која говори да ова земља није "лака мета".

Три оптуженика су ухапшена почетком 2014. године под сумњом да су планирали терористичке нападе и помагали милитантима "Исламске државе" приликом уласка у земљу.

Швајцарска канцеларија државног тужилаштва тренутно има више од 60 отворених случајева везаних за џихадисте.