latinica  ћирилица
02/05/2016 |  20:32 ⇒ 20:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Иран и Ј. Кореја пуном паром, утростручују размјену

Иран и Јужна Кореја су одлучили да утроструче обим годишње трговине на 18 милијарди долара, објавио је предсједник Ирана Хасан Рохани.
Долари - Фото: flickr.com
ДолариФото: flickr.com

Иран и Јужна Кореја су одлучили да утроструче обим годишње трговине на 18 милијарди долара, објавио је данас предсједник Ирана Хасан Рохани послије састанка са јужнокорејском предсједницом Парк Геун Хје.

"Двије стране су одлучиле да актуелну трговину у вриједности од око шест милијарди долара утроструче на 18 милијарди долара", изјавио је Рохани на заједничкој конференцији у Техерану, а преноси агенција Франс прес.

Са јужнокорејском предсједницом је, како је истакао, разговарао и о туризму, увођењу директних летова између Сеула и Техерана, и о јужнокорејским инвестицијама у иранску туристичку инфраструктуру.

Ово је први пут да је један предсједник Јужне Кореје посјетио Иран откако су двије државе још 1962. године успоставиле дипломатске односе.

Тродневна посјета јужнокорејске предсједнице Ирану долази само неколико мјесеци након постизања историјског нуклеарног споразума између званичног Техерана и шест водећих западних сила, који је Ирану донио укидање санкција у замјену за ограничавање нуклеарног програма.

Како наводи АФП, двије државе су такође договориле сарадњу у енергетском сектору.

"Проширићемо сарадњу у енергетским и инфраструктурним пројектима, и у сектору нафте, гаса, жељезница и лука", изјавила је јужнокорејска предсједница Парк.

Истовремено, ирански министар за нафту Биџан Занганех је изразио наду да ће званични Техеран овог мјесеца повећати извоз нафте у Сеул на 400.000 барела дневно са актуелних 100.000 барела.