latinica  ћирилица
02/05/2016 |  20:49 | Аутор: БЕТА

Чеси све незадовољнији ЕУ, али не желе ван

Чеси убрзано губе повјерење у Европску унију од избијања мигрантске кризе, али већина је ипак да Чешка остане у Унији, наводи се у истраживању.
Праг  (Фото:  Kristýna Maková) -
Праг (Фото: Kristýna Maková)

Позитивно оцјењују новац који им стиже из заједничке европске касе и могућност путовања без виза и граничних рампи, студирања и запослења широм Европе.

Према посљедњој анкети Центра за истраживање јавног мњења, чланством Чешке у ЕУ задовољно је свега 25 одсто анкетираних, али истовремено 51 одсто Чеха сматра да њихова земља треба свакако да остане у ЕУ.

Проценат Чеха задовољних чланством у Унији смањио се у односу на исту анкету "CVVM" 2012. године за осам одсто.

Чеси највише на чланству у ЕУ цијене то што могу да студирају или живе и раде у било којој другој чланици што је као предност истакло 77 одсто анкетираних, док 69 одсто као главну предност наводи новац и дотације из европских фондова.

У ЕУ Чесима највише смета претјерана бирократије, на шта је упозорило 81 одсто анкетираних, а 74 одсто је убјеђено да им живот загорчавају и сувише их ограничавају непотребна легислатива и европске смернице.

Излазак Чешке из ЕУ у програму у Чешкој има углавном ванпарламентарна екстремна десница, али демонстрације на Празник рада у недјељу када су Чеси изашли на улице Прага и Брна да демонстрирају и за такве ситнице као што је првомајски пољубац под трешњом на брду изнад Влтаве показале су да је одзив јако мали, свега преко 100 људи када странке отворено зову на поход за излазак из ЕУ.