latinica  ћирилица
03/05/2016 |  07:50 ⇒ 08:05 | Аутор: СРНА

Гацко: Повећана емисија прашине

Из димњака Термоелектране Гацко већ неколико дана излази тамни, густи дим који се, у зависности од правца вјетра, наизмјенично шири на околна мјеста и изнад града.
ТЕ Гацко - Фото: СРНА
ТЕ ГацкоФото: СРНА

Извршни директор за производњу електричне енергије и развој Термоелектране Боривоје Вујичић потврдио је да је у посљедњих пет дана, након завршеног редовног годишњег ремонта овог гиганта, повећана емисија прашине у атмосферу.

- Узрок је већа специфична тежина пепела од претходног. За стабилизацију је неопходан био период подешавања - истакао је Вујичић и додао да су предузете све мјере и расположиви ресурси да се што прије заустави повећана емисија прашине.

Он је истакао да су јуче у поподневним часовима успјели ставити у функцију главна поља електрофилтера, те да се подешавање система непрестано ради.

- Технолошко рјешење пнеуматског система је финске технологије. За детаљнија подешавања софвтерског програма неопходна је помоћ њихових стручњака - каже Вујичић.

Становници села око Термолектране жале се да им је прашина прекрила ливаде које су добиле прве цвјетове и гдје стоку воде на испашу, те повртњаке, као и да је осјетан непријатан мирис.