latinica  ћирилица
03/05/2016 |  08:17 | Аутор: БЕТА

Пронађене три "оближње нове Земље"

Међународни тим научника открио је три планете величине Земље који би могле би могле бити кандидати за насељавање, пренио је данас Блумберг.
Планета Земља - Фото: Screenshot/YouTube
Планета ЗемљаФото: Screenshot/YouTube

Новооткривени систем налази се на око 40 свјетлосних година од Земље, наводи се у тексту објављеном данас у часопису Натуре.

Водећи аутор текста Мишел Гилон каже да се то, мада дјелује као огромна раздаљина, у космичким размјерама сматра довољно близу да би се могло назвати "оближњим".

Ловци на планете су те планете нашли близу ултрахладне патуљасте звијезде, која је превише слаба да би се појавила у обичној потрази за егзопланетама. Двије планете су извјесно величне Земље и треба им два дана да се окрену око звијезде величине Јупитера.

Планете су превише близу звијезде да би биле потпуно настањиве, али аутори текста сугеришу да би на њима могло бити предјела у којима би људи могли преживјети. Планете имају синхорну ротацију, па им је иста страна стално окренута ка звијезди, као Мјесец око Земље.

Истраживачи су примијетили и трећу планету, али немају довољно информација да је опишу као претходне двије. Гилону и његовим сарадницима ће бити потребна помоћ телескопа Хабл и Свемирског телескопа Џејмс Веб да би установили каква је атмосфера на новопронађеним планетама.