latinica  ћирилица
03/05/2016 |  08:26 | Аутор: Б92

Кипар Турској: Хоћете у ЕУ? Испуните услове

Влада Кипра је упозорила да Турска мора испунити све услове да би ЕУ укинула визе за путовања њених држављана на територију ЕУ.
Кипар - Никозија     (Фото:Flickr) -
Кипар - Никозија (Фото:Flickr)

Осим тога, они наводе и да Анкара мора допустити и путовања држављана Кипра у Турску.

Представник за штампу владе у Никозији, Никос Христодулидис - преноси атински сајт "Пондики", изјавио је да не може бити уступака ЕУ ниједној земљи и да је међу критеријумима које Анкара мора да испуни за укидање виза и то да држављани Кипра имају слободан приступ Турској, као и држављани свих других земаља ЕУ.

"Ако Анкара то не прихвати и не спроведе, не могу се укинути визе за држављане Турске", рекао је Христодулидис.

Европска комисија представиће у сриједу земљама-чланицама извјештај о томе у којој мери се Турска придржава 72 критеријума за доношење одлуке о укидању виза, што ће потом размотрити свака чланица ЕУ појединачно, затим ће приједлог њихове одлуке размотрити Европски парламент, а коначну одлуку ће донијети Европски савјет - самит ЕУ.

Обећање о укидању виза Турска је добила од ЕУ у замену за прихватање миграната које ЕУ депортује из Грчке.

Подсјећамо, Турска је 1974. извршила инвазију на Кипар и окупирала значајне дијелове острва и тада је дошло до успостављања делимично аутономног режима у окупираним дијеловима на сјеверу острва.

Актуелне несугласице су допринијеле подјели острва на четири дијела: Кипарска Република на југу, Турске Републике Сјеверни Кипар (који признаје само Турска) на сјеверу острва, Зелену линију Уједињених нација, која дијели острво на два дијела и две суверене базе, над којима је Велика Британија задржала контролу након проглашења независности Кипра.