latinica  ћирилица
03/05/2016 |  08:46 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ се спрема да продужи граничне контроле у Шенгену

Европска унија спрема се ове недјеље да дозволи чланицама да продуже граничну контролу у зони Шенгена због мигрантске кризе и недавних терористичких напада пошто је пет земаља упутило такав захтјев.

Њемачка, Француска, Аустрија, Данска и Шведска упутиле су писмо Европској комисији у којем кажу да гранична ситуација остаје "изузетно нестабилна" и траже да им се продужи право на граничну контролу, јавља АФП позивајући се на неименоване европске изворе.

На питање АФП-а када ће се одлучивати о овом захтјеву, једна портпаролка ЕК је рекла да се "одлука спрема за сриједу".

Европски извори наводе да је Комисија спремна да одобри мјере у складу са такозваном "мапом пута" за поновно успостављање нормалног функционисања Шенгена "до краја године".

Прошле године је неколико земаља Шенгена поново увело граничне контроле због повећаног прилива миграната.

Правила ЕУ предвиђају да земље могу поново да уведу граничне контроле најдуже двије године у периодима од по максимално шест мјесеци, у изузетним околностима када су границе угрожене.

Комисија је спремна да закључи да је то случај на грчко-турској граници.

Писмо пет земаља у које је АФП имао увид, каже да је "значајан број миграната још увијек у Грчкој и дуж балканске руте".

Како се додаје, ситуација је изузетно нестабилна и тешко предвидљива, тако да централномедитеранска рута (од Сјеверне Африке до Италије) остаје још један извор бриге.

- Са нашег становишта, ово угрожава функционисање Шенгена без унутрашњих граничних контрола и уопште представља озбиљан ризик за јавни поредак и безбједност - каже се у писму.

Напади у Паризу и Бриселу, како се наводи, показују да ће "терористичке групе вјероватно покушати и искористити недостатке граничних контрола".