latinica  ћирилица
03/05/2016 |  08:55 ⇒ 12:54 | Аутор: Б92

УЕФА разматра могућност пријема самопроглашеног Косова?

Европска фудбалска унија (УЕФА) на Конгерсу у Будимпешти разматраће захтјев Косова за чланство у организацији.
УЕФА    (Фото:uefa.org) -
УЕФА (Фото:uefa.org)

Како је наведно на сајту УЕФА, захтев  самопроглашеног Косова да постане 55. пуноправна чланица Европске фудбалске федерације биће посљедња дневна тачка на 40 – конгресу који почиње у 9.30 часова.

Претходних дана из Ниона, гдје је сједиште УЕФА, процурила је информација да би ова организација могла позитивно да одговори на захтјев самопроглашеног косовског савеза и да је због тога спремна и да промјени тачку Статута, која каже да чланица мора да буде држава која је члан Уједињених нација, а умјесто тога требало би да стоји формулација "већина међународне заједнице".

Делегација Фудбалског савеза Србије (ФСС), који је до сада четири пута спријечавао пријем самопроглашеног Косова у чланство УЕФА, прије неколико дана боравила је у Ниону и на ову тему разговарано је са генералним секретаром Теодором Теодоракисом.

Очекује се "битка" слична оној када је спријечен пријем самопроглашеног Косова у УНЕСКО.

Уочи поласка у Будимпешту предсједник ФСС Томислав Караџић изјавио је да је ситуација тешка, посебно пошто је Међународни олимпијски комитет (МОК) примио самопроглашено Косово у чланство, али да ће се ФСС борити свим средствима.

"МОК је под своје окриље примио самопроглашену државу Косово и тако отворио врата осталим организацијама да то исто учине. Друга ситуација коју нашу борбу чини знатно тежом и неизвјесном, јесте пријем Гибралтара у УЕФА, послије спора који је добио на Суду за спортску арбитражу у Лозани, иако се ради о земљи која није чланица Уједињених нација", истакао је први човјек ФСС.

Ипак, како је навео, без обзира на све отежвајуће околности и чињеницу да су многе земље Европске уније, чланице УЕФА, признале самопроглашену Косово.

"У прилог нам иде и чињеница, да би одлука о пријему самопроглашеног Косова изазвала велика превирања у региону и шире, а затим и отворила Пандорину кутију широм Европе. Није тајна да "случај Косово“ није усамљен, истакао је Караџић.

Спортско-политичком диплматијом баве се и косовски функционери, па је, како је то изјавио министар омладине и спорта Кујтим Шаља, премијер Иса Мустафу своју посјету Мађарској искористио да, између осталог, код премијера Виктора Орбана лобира за улазак Косова у УЕФА.

Уколико Косово добије "зелено свјетло" и постане чланица УЕФА, готово је извјесно да ће њихова А селекција накнадно бити укључена у квалификације за Мундијал у Русији и то у групу са Хрватском, Турском, Исландом, Финском и Украјином.