latinica  ћирилица
03/05/2016 |  09:01 | Аутор: СРНА

Бијела кућа још разматра да ли ће Обама посјетити Хирошиму

Бијела кућа је саопштила да још разматра могућност прве посјете америчког предсједника Хирошими, јапанском граду уништеном у америчком нуклеарном нападу прије 71 годину.
Барак Обама (фото: Twitter ‏@FoxNews) -
Барак Обама (фото: Twitter ‏@FoxNews)

"Председник Барак Обама је био у Јапану три или четири пута као предсједник и сваки пут када је тамо путовао, то питање би се поставило и ми бисмо га сваки пут разматрали", казао је портпарол Бијеле куће Џош Ернест.

Обама ће крајем маја посјетити Јапан, гдје ће присуствовати самиту Г7.

Амерички државни секретар Џон Кери је прошлог мјесеца посјетио Хирошиму и постао политичар САД највишег ранга који је то учинио.

"Свако би требало да посјети Хирошиму, а свако значи баш свако", рекао је тада Кери, што је подгријало спекулације да ће то учинити и Обама, пренијела је агенција АФП.

Јапански лист "Никеи" објавио је прије двије недјеље да се очекује да амерички предсједник Обама посјети Хирошиму послије самита Групе седам индустријски најразвијенијих земаља свијета (Г7) сљедећег мјесеца.

Позивајући се на неименоване истакнуте званичнике америчке владе, јапански пословни дневник "Никеи" наводи да Вашингтон намјерава да Токију предложи ту посјету 27. маја, када се самит буде завршио.

Већина Американаца сматра да је бомбардовање Хирошиме и потом Нагасакија било оправдано да би се се окончао рат и спасили животи америчких држављана, док већина Јапанаца мисли супротно, напомиње Ројтерс.

Званичници Бијеле куће су недавно открили да предсједник Обама разматра могућност да касније овог мјесеца, у вријеме одржавања самита Г7, посјети Хирошиму, иако се самит одржава у другом дијелу Јапана.

Керијева посјета Хирошими, као и спекулације да би и Обама могао да посјети тај град, изазвао је нагађања да би званични Вашингтон могао званично да се извини због бацања атомске бомбе.

Највећи дио жртава у Хирошими је погинуло кад је бомба бачена 6. августа, док су хиљаде преминуле касније од посљедица радијације.

Три дана касније, 9. августа 1945. године, америчке снаге су бациле другу атомску бомбу на Нагасаки, гдје је погинуло 74.000 људи.

Мање од недјељу дана касније, 15. августа, јапански цар Хирохито је потписао капитулацију Јапана, чиме је окончан Други свјетски рат.