latinica  ћирилица
03/05/2016 |  10:16 | Аутор: СРНА

Пад страних инвестиција у Македонији

У Македонији су директне стране инвестиције у прва два мјесеца ове године износиле 34,2 милиона евра, што је 11,3 милиона евра мање у односу на исти период прошле године, подаци су Народне банке Македоније.
Скопље (Foto: Wikimedia) -
Скопље (Foto: Wikimedia)

Према статистичким показатељима, директне инвестиције у фебруару ове године достигле су 32,6 милиона евра, а у јануару једва 1,6 милиона евра.

Македонски економисти очекују да ће у условима дубоке политичке кризе у којој се земља налази директне стране инвестиције наставити да падају.

"Сасвим очекивано, у условима политичке кризе, не само што нема нових страних инвеститора, већ постоји, вјероватно, размишљање како да побјегну. Нема таквог инвеститора који ће уложити капитал у земљи која се суочава са политичким ризиком и у томе га неће поколебати никакве повољности за инвестирање", упозорио је универзитетски професор Сами Бислими.

У протеклом периоду страни инвеститори у Македонији добијали су низ
повољности, од разних пореских олакшица до државне помоћи.

Према истраживању Центра за економску анализу, једно радно мјесто у периоду од 2007. до 2014. године коштало је Македонију 21.000 евра.

Страни инвеститори стационирани у технолошким развојним зонама у Македонији у прошлој години остварили су укупан приход од 1,6 милијарди евра.

Највећи страни инвеститор је британска компанија "Џонсон Мети", специјализована хемијска индустрија за производњу катализатора, која у извозу на страна тржишта учествује са више од 80 одсто.

Статистика, међутим, упркос повољностима биљежи континуирани пад директних страних инвестиција у Македонији на годишњем нивоу.

Директне стране инвестиције у Македонији у 2013. години износиле су 252 милиона евра, 2014. године око 205 милиона евра, а прошле године 157 милиона евра.

Према подацима Народне банке Македоније, у посљедње три године смањено је и учешће страних инвестиција у бруто-домаћем производу.

Стране инвестиције у 2013. години учествовале су са 2,8 одсто у БДП, а прошле године са 1,9 одсто.