latinica  ћирилица
03/05/2016 |  11:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Бан Ки-Мун: Ограничавање медија - окови на напретку

Генерални секретар УН Бан Ки-Мун изразио је забринутост због све већих рестрикција с којима се сусрећу медијски радници у многим земљама.
Бан Ки Мун (фото: mundinews.com) -
Бан Ки Мун (фото: mundinews.com)

Бан Ки-Мун је позвао владе, политичаре, привреднике и грађане да се обавежу да ће чувати и штитити независне и слободне медије.

"Ограничења слободе изражавања стављају окове на сам напредак. На овај Свјетски дан слободе медија, позивам владе, политичаре, привреднике и грађане да се обавежу да ће чувати и штитити независне и слободне медије", рекао је он.

Како је рекао, без овог основног права, људи су мање слободни и мање оснажени.

"Уз њега, ми можемо заједно да радимо за свијет достојанства и могућности за све, навео је Бан у писаној изјави поводом Свјетског дана слободе медија, 3. маја", рекао је први човјек УН.

Он је указао да људска права, демократска друштва и одрживи развој зависе од слободног протока информација, а да право на информисање зависи од слободе медија.

"Слобода медија и слободан проток информација су неопходни не само да би се информисали грађани, већ и да им се омогући да сматрају своје лидере одговорним за испуњење оних обећања која су дали. Медији, укључујући и све више нове online /интернет медије – служе нам као наше очи и уши. Ми сви имамо користи од информација које нам они пружају", навео је Бан.

Генерални секретар УН је оцијенио да су слободна, независна и безбједна медијска окружења од кључног значаја, али да су ипак новинари, све чешће, угрожени, малтретирани, ометани и често убијани током потраге за информацијама.

"Многи су нестали у детонацијама, неки у ужасним условима, због расвјетљавања владиних неуспјеха, коруптивних радњи или друштвених проблема", навео је у изјави генерални секретар УН.