latinica  ћирилица
03/05/2016 |  11:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Пентагон представио прекоокеански брод без капетана и посаде

Пентагон је представио највећи свјетски брод са аутоматизованим управљањем - дужине 132 метра, који је у стању да пређе до 10.000 наутичких миља у потрази за подморницама и подводним минама, преноси данас АП.

Тиме дронови и аутомобили са аутоматским управљањем нису једини којима неће требати возач, у скоријој будућности, како се очекује, неће бити потребни ни капетани и бродска посада.

Истраживачка агенција за унапређење одбране у сарадњи са ратном морнарицом ће наставити са тестирањем овог брода наредне двије године како би потврдили да је његово кретање безбједно, да реагује на друга пловила и вешто избјегава сударе.

За разлику од мањих пловила са даљинским управљањем, овај брод, назван "Морски ловац" је апсолутно самосталан у свим факторима пловидбе.

"Ово није брод за уживање'' рекао је портпарол ДРПА Дзеред Адамс, док је стајао у Сан Дијегу испред челичног пловила, футуристички дизајнираног, око којег су се окупиле телевизијске екипе.

"Морски ловац' се ослања на радар, сонар, камере и систем глобалног позиционирања. Беспилотни бродови ће учествовати у разним мисијама како би умањили број људских жртава у оружаним сукобима" рекао је Адамс.

Осим војних лидера, и поморске компаније ће пратити развој овог брода у пробном периоду.

Поморске компаније из Европе и Азије су заинтересоване за бродове без посаде како би драстично смањили трошкове и ријешили проблем прелажења океанских подручја у којима су чести напади пирата.

Током тестирања, брод ће имати људску посаду као резервну, контролну опцију. Али када се покаже поузданост, Морски ловац ће моћи самостално да путује мјесецима без присатајања.

"Постоји још много предности овог брода које још нисмо развили", рекао је менаџер софтверског одјељења Скот Литлфилд.

Међународни синдикат помораца, који окупља преко милион бродских и лучаких радника, саопштио је да не вјерује да је могуће да било каква технологија може да замијени људски фактор у предвиђању и реаговањиу на све шта може да се деси на отвореном мору. Постоји и опасност од напада хакера који би могли да преузму конролу над цијелим бродом.

Програм за развој Морског ловца је до сада коштао 120 милиона долара иако званичници ДАРПА кажу да сада могу да га произведу и за 20 милиона.