latinica  ћирилица
03/05/2016 |  11:29 | Аутор: СРНА

Путин поклања земљу Русима

Предсједник Владимир Путин потписао је закон којим се држављанима Русије даје право да користе по један хектар државне земље у Далекоисточном федералном округу.
Владимир Путин (Фото: Sputnik) -
Владимир Путин (Фото: Sputnik)

Држављани Русије на тај начин стичу право да бесплатно користе хектар земље у Јакутији, у Камчатском, Приморском и Хабаровском крају, те у Амурској, Магаданској и Сахалинској области.

Право на хектар може се остварити и у Јеврејској аутономној области и Чукотском аутономном округу.

Земља, на коју "треће особе" немају права, понуђена је на коришћење на пет година.

Ако се корисник те земље покаже успјешним, биће му дозвољено да је након пет година изнајми или откупи. Ако земља не буде коришћена - биће одузета.

Корисник се може бавити било којом врстом легалне дјелатности, а дужан је да након године дана обавијести овлашћене органе о томе коју је дјелатност изабрао, те да кроз три године поднесе декларацију о коришћењу.

Прва фаза подјеле далекоистичних хектара почеће 1. јуна и трајаће до 1. фебруара 2017. године.

Државно земљиште на Далеком истоку обухвата 614 милиона хектара тла погодног за пољопривреду, лов, шумарство и предузетништво.

Намјера власти јесте да што више населе то подручје Русије, унутар кога су смјештени неки од најважнијих енергетских ресурса и других природних богатстава, напомињу руски портали.