latinica  ћирилица
03/05/2016 |  11:44 ⇒ 11:50 | Аутор: Блиц

Планетом је одзвањало "Лестер!"

Чињеница да је "мали" Лестер успио да доврши своју сензацију и освоји енглеску Премијер лигу изазвала је праву лавину сјајних порука на интернету.

Подсјетимо, два кола прије краја првенства Лестер има седам бодова више од Тотенхема, који је у градском дербију прокоцкао два гола предности и, послије 2:2 на терену Челсија, остао без математичких могућности да престигне лидера.

Лестер је до титуле одвео магични италијански стратег Клаудио Ранијери, који је прије 12 година водио управо Челси, одакле је отпуштен уз коментар газде Романа Абрамовича, да никада неће освојити лигу. Иронија судбине? Управо ће у посљедњем колу, на гостовању Челсију, бити организован свечани шпалир за Ранијерија и његове јунаке.

У Енглеској, а и широм свијета, многи навијају за Арсенал и Ливерпул. Али, и многи воле да се шале на њихов рачун, јер одавно нису били прваци. Тако се од посљедње Арсеналове титуле (2004.) десило да је Лестер испао из Премијер лиге, испао потом у трећу лигу, па ју је потом освојо, као и другу лигу, тзв. Чемпионшип, а онда и - Премијер лигу.

А откако је Ливерпул посљедњи пут био првак, 1990, Питер Шмајхел је потписао за Манчестер Јунајтед, освојио пет титула са њим отишао у пензију, добио сина, а тај син, Каспер Шмајхел, сада је као голман Лестера освојио Премијер лигу.

Било је послије Лестерове титуле и оних који су се бавили мало једноставнијим математичким закључцима: У посљедњих осам година по један шампионат освојили су Реал Мадрид и Лестер.

Ипак, издвајају се и неке духовите поруке. На примјер ова је упућена свима који су икада играли "Фудбал менаџер", па са неким малим, а омиљеним тимом покушали да на компјутеру оформе тим и направе тактику за нестварна достигнућа: Клаудио Ранијери, једини човјек који је у реалном животу завршио игрицу "Фудбал менаџер".

Уз податке да је Манчестер Јунајтед за двије године потрошио више новца на појачања него Лестер у својој 132 године дугој историји...

Добар дио честитки дошао је из Италије, јер је Клаудио Ранијери - Италијан, па су тако Лестеру честитали и Карло Анћелоти, клуб Јувентус, Роберто Манћини, те  клуб Рома, која је "лисицама из Лестера" послала поздрав "од вукова из Рима".

Међутим, поткрала се и једна омашка, па је тако амерички медијски гигант ЕСПН јавио путем свог ТВ канала да је првак - Тотенхем. Не треба им замјерити, Америка је преко океана, па није најбоље "обавијештена".