latinica  ћирилица
03/05/2016 |  12:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Лунгулов припрема документарац о "Ју групи"

Редитељ филмова "Тамо и овде" и "Споменик Мајклу Џексону" Дарко Лунгулов припрема дугометражни играни филм "Краљ и краљица", крајем прошле године је почео рад и на обимном документарцу о "Ју групи", али даљи развој тих пројеката зависи од средстава.
Дарко Лунгулов - Фото: ТАНЈУГ
Дарко ЛунгуловФото: ТАНЈУГ

- Тренутно радим на више колосека, јер је ситуација таква да не могу да се усредсредим на један филмски пројекат па пробам више па који први прође. Можда ће понајпре да се оствари играни филм базиран на стварном догађају, који је у припреми, али није близу реализације. Подржан је на конкурсу за развој пројекта прошле године - рекао је Лунгулов.

Редитељ је прецизирао да је филм инспирисан "реваншом стољећа" између Бобија Фишера и Бориса Спаског 1992. године у Југославији која је тада била "у потпуном хаосу рата, а игран је на Светом Стефану и у Београду под покровитељством газда Језде".

"Краљ и краљица" је прича о необичном односу између усамљеног шаховског генија који се крије од свијета, Фишера, и Миле, дјевојке из Србије, чији је он шаховски идол.

- То је на неки начин врло чудна љубавна прича, а све остало је луда позадина на којој се та несвакидашња љубавна прича одиграва, и тај меч и тај рат који негдје тиња, али није баш ту, него негдје у близини или даљини. У првом плану је та условно речено љубавна прича - рекао је Лунгулов, додавши да је сценарио готов, али даљи развој зависи од конкурса којих није било двије године.

Редитељ је поменуо и да су инострани компродуценти са којима је сарађивао на филму "Тамо и овде" заинтересовани за пројекат, али да прво мора да се добије подршка у својој земљи.

Лунгулов је крајем прошле године почео да ради на документарцу о "Ју групи".

- То је једна прича мени емотивно важна, али и универзално значајна о истрајности и континуитету, људима који ће сљедеће године славити 55 година професионалног бављења рокенролом, браћа која су 45 година заједно у истом бенду. Свашта су прошли, али и даље су призната и поштована група која носи име земље која не постоји - испричао је редитељ.

Он је примијетио да ту "има много метафора" и да је прича "дубља и универзалнија од локалне".

- Код документарног филма је добро што могу да почнем, да не зависим потпуно од средстава, и урадим нешто док чекам новац за играни филм. То је добра страна документарца и зато млади често прво снимају документарни филм - оцијенио је Лунгулов.