latinica  ћирилица
03/05/2016 |  12:44 | Аутор: СРНА

Шпекуланти дижу вриједност евра и канадског долара

Шпекуланти "газдују" глобалним девизним тржиштем - подижу и спуштају курс главних валута, при чему највише профитирају евро и канадски долар.
Новац - Фото: AP
НовацФото: AP

Како наводе стручњаци, шпекуланти купују некретнине, сировине и "финансијске инструменте" када је цијена ниска, а продају када је висока.

На овај начин, дугорочно, долази до веће стабилности цијена на тржиштима, али иста та шпекулативна потражња често узрокује дешавања које је тешко предвидјети.

Помаци на валутном тржишту у посљедњих неколико дана највјероватније су проузроковани шпекулативном понудом и потражњом.

Вриједност појединих валута кретала се супротно од очекивања заснованих на економској ситуацији и политици централних банака, наводе аналитичари "Адмирал маркетса".

И америчке агенције за надзор тржишта "Футуреса и опција" наводи да су
велики шпекуланти "створили потражњу за евром".

У посљедњем извјештају наведено је да у посљедњих десетак дана велики шпекуланти масовно затварају продајне позиције на евру, чиме су створили додатну потражњу за евром и подигли му вриједност у односу на долар.

Када је у питању швајцарски франак, шпекуланти имају релативно мало склопљењих уговора, те су у посљедњих десетак дана отворили подједнак број куповних и продајних уговора.

На основу тога може се закључити да у блиској будућности не очекују значајније помаке у курсу ове валуте.

Тренутно 76 одсто великих шпекуланата има склопљење уговоре на основу којих ће профитирати ако јапански јен настави да јача.

Шпекуланти су за само неколико мјесеци масовно позатварали продајне позиције на канадском долару и отворили велики број куповних позиција. Посљедица тако нагле промјене укупне изложености шпекуланата је нагло јачање канадског долара.

Након значајног слабљења прошле године, канадски долар је од средине јануара, у односу на амерички, ојачао чак 14 одсто.

На британској фунти већина шпекуланата и даље има продајне позиције, али у посљедњих десетак дана види се тенденција поновне куповине те валуте.

Дио оних који су посљедњих мјесеци продавали фунту закључили су да је ризик изласка Битаније из ЕУ већ укалкулисан у тренутни курс и да није реално очекивати значајније слабљење фунте.

Британска фунта је, у односу на амерички долар и евро, приближно десетак одсто слабија него крајем прошле године, а економска ситуација није се значајно промијенила.