latinica  ћирилица
03/05/2016 |  12:53 ⇒ 13:19 | Аутор: ТАНЈУГ

УЕФА: Без амандмана за пријем земаља које нису у УН

Приједлог новог амандмана за измјену статута да пријем у УЕФА добију земље које нису у Уједињеним нацијама није прошао, што смањује шансе за пријем самороглашеног Косова.
УЕФА    (Фото:uefa.org) -
УЕФА (Фото:uefa.org)

Чланице УЕФА су на тајном гласању на Конгресу УЕФА у Будимпешти одбиле приједлог за који је била потребна двотрећинска већина од 54 гласа, односно 36.

Приједлог Швајцарске није прошао за само три гласа, али без обзира на то гласаће се о пријему самопроглашеног Косова.

Караџић: Заједно да бранимо фудбал од политике

Предсједник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић рекао је да је захтјев самопроглашеног Косова за чланство у УЕФА уплитање политике у спорт.

- Бојим се да су озбиљно уздрмани темељи због којих је фудбал данас у свијету то што јесте, много више од спорта. Зато сам увјерен да у овом тренутку, као предсједник ФС Србије, овдје не браним само и искључиво суверенитет и територијални интегритет моје земље од фудбала, већ у исто вријеме браним фудбал од политике - изнио је излагање Караџић, уочи почетка гласања о пријему Косова.

Он је нагласио да ФСС никада неће подржати сличне преседане, који сутра могу да се десе и другим чланицама УЕФА.

- Наравно да ФС Србије није против да се фудбал, укључујући и интернационални ниво, игра на свим дијеловима нашег континента и да млади фудбалери имају прилику да своју вјештину и знање упореде са спортистима из других земаља. Међутим, као и увијек до сада, досљедно, против смо да савез који формално не испуњава услове за пријем и чланство, буде пуноправни цлан европске фудбалске организације.

Он је нагласио да фудбал не смије да прекраја границе било које државе, и да би управо примање самопроглашене државе Косово у УЕФА то значило.

- Фудбал не смеиј да пређе линију и да кроји и прекраја границе било које државе. А примање самопроглашене државе Косово под окриље УЕФА би управо то значило. Пред очима свијета политика би на најгрубљи могући начин злоупотријебила фудбал - рекао је Караџић и подсјетио су Уједињене нације недавно одбиле и пријем самопроглашеног Косова у УНЕСКО.

- Још од 2012. године ФСС се свим легалним правним средствима снажно противио и борио против идеје да се ово питање уопште нађе пред члановима најважнијих тијела, а на том путу наше велике борбе увијек смо имали подршку УЕФА и ФИФА. И на томе смо захвални. Подсјетићу вас и на веома важну чињеницу, а то је да такозвана дрзава Косово није члан Уједињених нација, као и да је недавно одбијен и њен пријем у УНЕСКО.

Караџић је додао да за пријем самопроглашеног Косова у УЕФА постоје велики процедурални и правни недостаци.

- У разматрању читавог случаја треба имати у виду да је Косово и Метохија сходно важећој и обавезујућој Резолуцији Савеза безбједности УН 1244, део Републике Србије под управом Уједињених нација. И ако се 1992. године поштовала Резолуција Уједињених нација на основу које је касније репрезентацији Југославије, било онемогућено да учествује на ЕП у Шведској, зашто би се данас "глуво и слијепо" прелазило преко Резолуције Уједињених нација? Разматрање овог питања и евентуално зелено свјетло Фудбалском савезу Косова може да доведе до подјела међу чланством и да отвори пут многим захтјевима за пријем у чланство УЕФ - навео је Караџић и подсјетио да спорт не воде политичари.

- Морамо да урадимо све да заштитимо нашу организацију и сам фудбал. Данас је овдје пред вама политички, а не фудбалски приједлог. А, аутономија фудбала мора да буде гарантована упркос свим политичким ударима. И зато се данас налазимо пред великим испитом. Зато данас морамо да кажемо не политици у фудбалу - закључио је Караџић.