latinica  ћирилица
03/05/2016 |  12:59 ⇒ 12:59 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕК: Раст еврозоне спорији него што се очекивало

Привредни раст еврозоне у овој години биће спорији него што је раније предвиђано, уз пригушену инфлацију, оцијенила је Европска комисија у данас објављеним економским прогнозама, упозоравајући на високе спољне и унутрашње ризике по привреду 19-чланог блока.

Према прољећној прогнози ЕК-а, бруто домаћи производ еврозоне у овој години износиће 1,6 одсто, што је за 0,1 процентни поен мање од фебруарске процјене и ниже од раста од 1,7 процената оствареног у 2015, преноси агенција Ројтерс.

За идућу годину предвиђа се раст БДП-а од 1,8 одсто, у поређењу с процјеном од 1,9 процената прије три мјесеца.

Очекује се, такође, нижи раст потрошачких цијена, и то од 0,2 процента у овој години, знатно ниже од 0,5 одсто колико је Комисија пројектовала у фебруару.

Ова цифра и даље представља побољшање у односу на нулту инфлацију у 2015. години, али је далеко од циљане инфлације Европске централне банке од 2,0 процента. За 2017. годину, ЕК очекује инфлацију од 1,4 процента.

"Економски опоравак у Европи се наставља, али је глобални контекст неповољнији него што је био раније", изјавио је потпредсједник ЕК, Валдис Домбровскис.

Што се тиче водећих привреда у еврозони, према прогнози ЕК, у Њемачкој се очекује раст БДП-а од 1,6 процената ове и наредне године, што је мање од раније предвиђаних 1,8 одсто за сваку годину појединачно, а такође је испод раста од 1,7 процената из 2015.

Комисија је такође ревидирала наниже процјену раста италијанске привреде на 1,1 одсто ове године, са 1,4 процента предвиђаних у фебруару, док је пројекцију за 2017. годину оставила непромењеном на 1,3 одсто. Италија је прошле године имала раст БДП-а од 0,8 одсто.

Прогноза Комисије је мање оптимистична него пројекција италијанске владе, која очекује раст домаће привреде од 1,2 одсто у овој години и 1,4 одсто догодине.

Процене раста француске економије су задржане на ранијем нивоу од 1,3 процента за ову и 1,7 одсто за идућу годину, у односу на 1,2 одсто из 2015. године.

За Грчку, која је у оквиру спасилачког програма еврозоне, очекује се да ће бити једина земља унутар блока јединствене валуте са падом БДП-а 0,3 одсто у 2016. години након процјењеног привредног пада од 0,2 процента у прошлој години. Ипак, Комисија је ревидирала навише прогнозу раста грцке економије за ову годину са претходних минус 0,7 посто. У 2017, очекује се да ће БДП Грчке опет бити у позитивној зони, с растом од 2,7 процената, наводи британска агенција.