latinica  ћирилица
03/05/2016 |  13:19 ⇒ 18:15 | Аутор: РТС

Самопроглашено Косово примљено у чланство УЕФА

Делегати на Конгресу УЕФА су са 28 гласова "за" и 24 "против" примили самопроглашено Косово у чланство Европске фудбалске уније.
УЕФА    (Фото:uefa.org) -
УЕФА (Фото:uefa.org)

Гласању је претходио неуспјешан покушај промјене статута, што је, накратко, довело у питање пријем Косова.

Чланице УЕФА су тајним гласањем одобрили пријем самопроглашеног Косова у чланство Европске фудбалске уније. "За"је гласало 28 делегата, а 24 су била "против".

Претходно делегати су, тајним гласањем, на Конгресу владајућег европског фудбалског тијела у Будимпешти одбиле приједлог да се промијени члан 5, тачка 1 статута Уефе, који омогућава пријем оним земљама које су признате "од стране већег дијела међународне заједнице на европском континенту". Била је неопходна двотрећинска већина од 54 гласа, односно 36.

Приједлог Швајцарске није прошао за само три гласа. Тај приједлог подржала су 33 делагата, 20 је било против и један уздржан. За "Пролаз" самопроглашеном Косову је била потребна двотрећинска већина, односно 36 гласова.

Вршилац дужности предсједника Европске фудбалске уније, Шпанац Анхел Виљар, рекао је да је питање пријема самопроглашеног Косова у чланство те организације веома осјетљиво питање и најавио могућност "политичких посљедица".

На 40. Конгресу УЕФА 10. тачка дневног реда био је пријем  самопроглашеног Косова у чланство. Укупно је 38 влада земаља чланица УЕФА, од 54, признало независност самопроглашеног Косова.