latinica  ћирилица
03/05/2016 |  13:33 ⇒ 13:47 | Аутор: СРНА

Бањалучки планинари за Васкрс на највишем врху Балкана (ФОТО)

Бањалучки планинари провели су Васкрс и 1. мај на највишем врху Балкана - Мусали.
Бањалучани за Васкр на Мусали - Фото: СРНА
Бањалучани за Васкр на МусалиФото: СРНА

Освојити најхладнију и најсуровију планину Балкана - Рилу, уочи највећег хришћанског празника Васкрса, за планинаре Планинарско-алпинистичког клуба ПАК/ "САМИТ" био је узвишен и дубоко интиман чин.

Жељели су да се помоле Богу на највишој тачки Балкана. Симболика је утолико већа што Мусала у преводи значи - "према Богу".

Група љубитеља планине и авантуре кренула је из Бањалуке ка Бугарској у четвртак увече.

Бањалучани за Васкр на Мусали (фото: Срна)

У Боровецу, полазној тачки успона, није их дочекало најсјајније вријеме, али јесте предсједник Планинарског клуба "Самоков" Маријана Илиева, која је планинарима из Републике Српске пожељела добродошлицу. Илиева управља са 12 планинарских домова у Бугарској.

Деветнаест бањалучких планинара са комплетном опремом, пуних ранчева, по киши и блату кренули су према планинарском дому "Хижа Мусала", који се налази на 2.389 метара надморске висине.

Послије 12 сати вожње и четири сата хода стигли су до дома одакле "пуца" предиван погледа на грандиозне гребене Риле, прошаране снијегом.

Већина планине Рила је заштићена и проглашена националним парком. На планини постоји двјестотинак ледничких језера и извора вруће воде.

Планинарски домови у Бугарској нису на завидном нивоу, опремљени су испод просјека, али су храна и пиће прилично јефтини.

Предвођени водичима "САМИТ-а" Мирославом Тривићем и Борисом Чикићем, бањалучки планинари су рано ујутро кренули према крајњем циљу - Мусали.

Бањалучани за Васкр на Мусали (фото: Срна)

Успут су прошли поред Леденог језера, највишег на Балкану /2.709 метара/. Упркос клизавој стази и магли, уз помоћ сајли на жељезним ступовима, прусика и карабињере екипа из Бањалуке успјела је стићи до врха Мусале /2.925 метара/.

Просјечна годишња температура на Мусали је минус три, што је чини најхладнијим мјестом на Балкану.

За већину учесника то је био највећи планинарски подухват, а за два члана "САМИТ-а" Мирослава Тривића и Дијану Врховац тек припрема за предстојећи ванредни алпинистички и спортски изазов - освајање крова Европе Елбруса на Кавказу /5.642 метра/.

Уморни и задовољни планинари кренули су затим према полазној тачки Боровецу, испраћени кишом, која није покварила величанствен доживљај Бањалучана на Рили.

У поноћ су у манастиру Ивана Рилског, највећем и најзначајнијем православном манастиру у Бугарској, присуствовали Васкршњој литургији, а ујутро су обишли грандиозан манастирски комплекс који плијени својом љепотом, хармонијом и једноставношћу.

Бањалучани за Васкр на Мусали (фото: Срна)

Васкрс у Бугарској, у најпознатијем манастиру, уз сунчано вријеме био је посебан доживљај за планинаре из Бањалуке.

Смирај и чудесну исцјељујућу енергију осјетили су, кажу, на сваком кораку овог светог храма, који годишње посјети на стотине хиљада туриста.

Наредна станица била је сунцем окупана Софија, у којој доминира златна статуа Свете Софије у црној хаљини, која је, са постољем, висока 30 метара.

Екипа је обишла и Храм Александра Невског - највеличанственију грађевину у главном граду Бугарске, затим раскошну Цркву Светог Николаја Чудотворца, Цркву Свете Недјеље, Народно позориште "Иван Вазов".

Није изостала ни куповина сувенира у Витоша булевару, главном шеталишту.

Тако је окончана тродневна авантура "Самитоваца", а фото-апарати препуни фотографија свједоче о садржајном и добро испланираном путовању, које је на добар начин спојило планину и цивилизацију.

Како воле да кажу алпинисти када се врате у свој град - "перспектива након планине је увијек дубља и шира".