latinica  ћирилица
03/05/2016 |  14:34 | Аутор: СРНА

Позив вјерницима да обнове цркву Светог Саве у Њујорку

Организација "28. јун" са сједиштем у Канади позвала је православне вјернике да помогну обнову цркве Светог Саве која је изгорјела током Васкрса у Њујорку, а која је деценијама била икона православља у том граду.
Изгорјела црква Светог Саве у Њујорку - Фото: Screenshot/YouTube
Изгорјела црква Светог Саве у ЊујоркуФото: Screenshot/YouTube

"Непосредно смо ступили у контакт са оцем Ђоканом Мајсторовићем и његовим сином Савом и понудили нашу помоћ за обнову цркве. Са задовољством вам можемо саопштити да је црквени одбор одлучио да прихвати нашу помоћ", наведено је на интернет страници организације.

У позиву је прецизирано да ће првих 500 људи који упуте своју помоћ на адресе http://28jun.org/#donate или http://stsavanyc.org. добити бројаницу - захвалницу ручне израде из косметских манастира.

"Сав новац ће ићи директно за обнову цркве. Сада ћемо сконцентрисати сав наш труд да обновимо још једну кућу, духовну кућу српске православне вере", поручено је из организације.

Српски хуманитарци подсјећају да је црква Светог Саве за православне у Сјеверној Америци била више од објекта и представљала извор и стјециште духовности.

"Та црква је деценијама била икона града Њујорка. Ту се 1943. године одржала сахрана Николе Тесле, а 1992. године ју је посјетио наш патријарх Павле", објавила је организација "28. јун" на својој интернет страници.