latinica  ћирилица
03/05/2016 |  14:37 ⇒ 17:39 | Аутор: СРНА

Караџић: УЕФА својим чином отвара Пандорину кутију

Фудбалски савез Косова примљен је у чланство Европске фудбалске уније-УЕФА.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Предсједник ФСС Томислав Караџић сматра да је ово политичка одлука и да УЕФА овим чином отвара Пандорину кутију.

"Фудбал је данас поражен, фудбал се нашао у раљама политике и ово је потез УЕФА који може да има несагледиве последице по фудбал", рекао је Караџић, објављено је на сајту ФСС.

Напомињући да је ФСС дуго одолијевао политичким притисцима и нападима многих европских савеза да се Фудбалски савез самопроглашеног Косова прими у чланство УЕФА, Караџић је додао да је УЕФА на крају поклекла.

"Многе делегације тих земаља су нам се извињавале и говориле да морају да следе упутства политичара", рекао је он, наводећи да је ФСС у неравноправној борби успио да спријечи промјену Статута УЕФА.

Тиме је ФСС-у омогућено да настави своју борбу, истакао је Караџић, напомињући да није тајна да су многи делегати били под притиском својих влада и једноставно су морали да слиједе политичке одлуке.

"Ово је тужан дан за фудбал и УЕФА, јер су овим чином уздрмани темељи организације која није смела да поклекне пред политичким притисцима", поновио је Караџић.

Он је додао да се сада постављају питања - како ће реаговати оне земље које нису признале самопроглашену државу, како организовати утакмице, по којем протоколу, са којим обиљежјима.

"Фудбал је данас изгубио, поразила га је политика. Злоупотребила и нанела му ударац који може да остави трајне и несагледиве последице за ову игру, као и саму организацију", истакао је Караџић.

Одлука о пријему косовског савеза значи да ће клубови и репрезентација моћи да играју званичне утакмице у европским такмичењима.

Осим тога, косовском савезу отворен је пут за чланство у ФИФА и накнадно мјесто у квалификацијама за Свјетско првенство у Русији 2018. године.