latinica  ћирилица
03/05/2016 |  16:53 ⇒ 21:08 | Аутор: РТРС

Пожари у православним црквама подметнути због блокирања канонизације Степинца? (ВИДЕО)

Истражитељи у Америци сумњају да пожар о православној цркви на Менхетну није прозрокован свијећама. Јесу ли пожари у православним светињама у Њујорку, Аустралији и Русији на Васкрс били координисани напади, питање је које постављају и амерички медији. Њујорк пост пише да Срби у Америци страхују да су пожари подметнути, у знак освете због блокирања канонизације хрватског кардинала Алојзија Степинца.
Пожар на цркци Светог Саве у Њујорку - Фото: AP
Пожар на цркци Светог Саве у ЊујоркуФото: AP

Српска православна црква Светог Саве на Менхетну – потпуно је изгорјела. Македонску православну цркву у Сиднеју ватра је прогутала до темеља. Манастир Валам у Русији оштећен је у пожару. Ватра је грчкој цркви у Мелбурну уништила зидове, кров и иконе. Све у једном дану, баш на Васкрс? Стручњаци сматрају да је превише светиња горјело да би се могло назвати несрећним случајем и да нека врста терористичке акције не може бити искључена.

"У посљедњих шест мјесеци српска црква је тражила од папе Фрање да не канонизује кардинала Степинца због његовог саучесништва у масакрима и геноциду против Срба, Јевреја и Рома. Папа је одгодио доношење одлуке о канонизацији Степинца упркос протестима хрватске цркве што је изазвало бијес, јер Степница сматрају једним од кључних чланова цркве у хрватској историји'', изјавио је Душан Батаковић, директор Института за балканске студије у Београду.

Стручњаци сматрају да акценат истраге треба да буде управо на недавним католичко-православним односима. Њујорк пост подсјећа да је српски патријарх Иринеј у писму папи навео да се боји да има превише отворених питања и рана које кардинал Степинац симболизује.

"Српски патријарх Иринеј наводи да би канонизација Алојзија Степинца вратила односе између Срба и Хрвата као и између католичких и православних вјерника, на њихову трагичну историју', пише Њујорк пост.

Црква Светог Саве изгорјела је до непрепознатљивости, што додатно компликује истрагу, наводе њујоршки ватрогасци. Нису успјели да открију узрок пожара, због чега цијела ситуација, кажу, постаје веома сумњива.

Вјерници су се данас окупили испред урушеног здања, гдје су на асфалту палили свијеће, а старјешина цркве отац Ђокан Мајсторовић служио опело.

Црква Светог Саве у Њујорку била је највећа српска црква изван Србије. Након што ју је владика Николај Велимировић откупио, постала је православни мисионарски центар. Налазила се на листи њујоршких знаменитости и представљала стуб српске заједнице у Америци.