latinica  ћирилица
03/05/2016 |  17:29 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Човић отворио Биоспелеолошки музеј Вјетреница

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић данас је, у својству високог покровитеља, отворио туристичку сезону у пећини Вјетреница и биоспелеолошки музеј Вјетреница, недалеко од села Звала, општина Равно.
Равно - Вјетреница - Човић - Фото: СРНА
Равно - Вјетреница - ЧовићФото: СРНА

Из Предсједништва БиХ саопштено да је Човић у поздравном говору истакао да је пећина Вјетреница вриједно природно добро за чије је несметане привредно-туристичке активности потребна помоћ свих нивоа власти.

Он је нагласио да је пећина Вјетреница прва у свијету по биоразноликости и да је неопходно све учинити како би то богатство било и заштићено.

"Овај изузетно риједак природни драгуљ кандидован је за УНЕСКО-ов списак природне баштине, те ће се у наредном периоду активно радити да тај статус што прије буде и остварен", рекао је Човић.

Човић је, заједно с првим потпредсједником Владе Хрватске Томиславом Карамарком, отворио и први биоспелеолошки музеј у региону.

На отварању је наглашено да се показала потреба за отварењем музеја због богате историје истраживања, као и богатог биоспелеолошког налазишта.

Отворењем овог музеја показана је сарадња биоспелеолошког савеза БиХ и Хрватске.

Отворењу туристичке сезоне у пећини Вјетреница и биоспелеолошког музеја Вјетреница присуствовала је и висока делегација Владе Хрватске, предвођена Карамарком, а у њој су били и министар културе Златко Хасанбеговић и министар туризма Антон Климан.