latinica  ћирилица
03/05/2016 |  18:48 ⇒ 21:20 | Аутор: РТРС

Свјетски дан слободе медија обиљежен у Српској (ВИДЕО)

Данас се обиљежава Свјетски је дан слободе медија. Анкете показују да грађани у БиХ највише вјерују медијима. Без слободних медија нема ни демократије ни напретка - честитајући новинарима, поручили су предсједник Републике Милорад Додик, Народне скупштине Недељко Чубриловић, Владе Жељка Цвијановић и лидери политичких партија.
Медији - Фото: РТРС
МедијиФото: РТРС

Грађани највише вјерују медијима и вјерским заједницама, а најмање политичким партијама – стање је ово у којем је дочекан још један Свјетски дан слободе медија. У основама демократије и мира подразумијевају се слободни, сигурни и независни медији, а управо на данашњи дан потврђује се преданост мисији слободе.

"Политички лидери морају створити такву атмосферу да се новинари се не боје писати све што је аргументовано, али и сносити одговорност за оно што није тачно. Никада, ни један функционер не смије да пријети новинарима и да га вријеђа", истакао је предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић.

Међутим, у пракси је све много другачије. Показује то и примјер министра безбједности БиХ Драгана Мектића, који се за увреде новинаркама РТРС-а ни до данас није извинио.

Кроз 15-годишње искуство рада у медијима, телевизијска уредница Милијана Кос, каже да слободе медија у БиХ има, и то много више него у појединим земљама региона.

"Слободе медија овдје има, али недовољно. Новинари и медијске куће увијек заборављају да смо ми ти који требамо и можемо да креирамо јавно мњење у РС", рекла је за РТРС Милијана Кос, уредница АТВ-а.

Седма сила снагу је показала у Загребу, када су на видео-конференцији о слободи медија, извиждали предсједницу Колинду Грабар Китаровић. Новинарство није лака професија. То потврђује податак да је прошле године у свијету убијено 110 новинара, од којих 67 док су извјештавали.