latinica  ћирилица
03/05/2016 |  19:37 ⇒ 21:16 | Аутор: Б92

Евролига: Нема договора, ФИБА задржала санкције

ЕЦА и ФИБА нису успјеле да постигну договор у вези са клупским такмичењима у Европи, па остаје суспензија репрезентација.
Кошаркашка лопта - Фото: илустрација
Кошаркашка лоптаФото: илустрација

Двије организације се мимоилазе у вези са надлежностима у контроли континенталних такмичења, ФИБА не дозвољава клубовима да учествују у Еврокупу, због чега је до даљњег суспендовала Србију, Шпанију и још десетак селекција.

Представници двије стране, уз присуство челника Фенербахчеа, Реал Мадрида, Макабија и Олимпијакоса, разговарали су чак четири сата у Мингхену, али договор није постигнут.

ЕЦА је предложила ФИБА да клубови без страха од суспензије имали слободу да бирају у којем такмичењу ће да играју (у зависности од тога да ли су изборили учешће), интеграцију ФИБА у оквире Евролиге кроз нову структуру управљања, те потпуну контролу ФИБА у доношењу правила игре, трансфера, допинг контроле и санкција.

Међутим, двије стране нису могле да се договоре о броју клубова који ће учествовати у ЕЦА такмичењима (Евролига и Еврокуп), јер тренутно водећа клупска организација жели 40, па је ФИБА одбила да уклони санкције које би могле да угрозе Србији домаћинство квалификационог турнира за Олимпијске игре у Рију (4-9. јула).

Евролига је истакла да ће наставити са напорима да кроз дијалог осигура напредак кошарке и постигне консензус који ће донијети слободу избора клубовима, без страха од санкција и казни.