latinica  ћирилица
03/05/2016 |  20:09 ⇒ 23:03 | Аутор: РТРС

Савјет безбједности усвојио Резолуцију о заштити болница у рату

Савет безбједности УН усвојио је данас резолуцију којом се зараћене стране у оружаним сукобима обавезују да заштите болничко особље и објекте за збрињавање рањеника и болесника.
Сирија: Погођена болница (фото: Twitter) -
Сирија: Погођена болница (фото: Twitter)

Резолуцијом се такође обавезују све државе да процесуирају одговорне за нападе на болнице, што се у пракси ријетко дешава.

Савет безбједности је изразио забринутост због пораста броја напада упркос међународноправној обавези заштите медицинског особља и објеката за збрињавање рањеника и болесника и подсетио све државе и стране у сукобима да је намјерно уништавање болница ратни злочин.

Резолуција је услиједила послије бомбардовања болнице у сиријском граду Алепу, у којем је прошле сриједе погинуло више од 50 цивила, међу којима и пацијенти и једини преостали педијатар у тој области.

Медицинско особље било је на мети напада и у Авганистану, Ираку, Јемену, Јужном Судану, Централноафричкој Републици и другим зонама сукоба.

Према подацима Међународног комитета Црвеног крста, за три године извршено је 2.400 напада на пацијенте, здравствене раднике, болничке објекте и амбуланте у 11 ратом захваћених земаља, рекао је предсједник Комитета Петер Маурер.

Предсједница невладине организације Љекари без граница Џоана Лиу оцијенила је да су напади на болнице попримили "размјере епидемије" и додала да је Савјет безбједности обавезан да штити међународни мир и безбједност, иако четири од пет његових сталних чланица са правом вета, САД, Русија, Велика Британија и Француска, учествују у војним коалицијама одговорним за нападе на медицинске објекте у Сирији, Авганистану и Јемену.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун рекао је да није довољно само осудити нападе, већ је неопходно заштитити болнице од напада и казнити одговорне за такве злочине.

Приједлог резолуције поднијело је пет несталних чланица Савјета безбједности - Нови Зеланд, Шпанија, Египат, Јапан и Уругвај.

Резолуција такође даје овлашћење генералном секретару УН да предложи Савјету безбједности мјере за спречавање напада на медицинске објекте.
(РСЕ)