latinica  ћирилица
03/05/2016 |  22:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Европска комисија предлаже измјену правила азила

Европска комисија ће сутра предложити реформу правила азила, у време када међу владама земаља ЕУ постоје дубока размимоилажења о приступу мигрантској кризи, јавља Ројтерс.
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs) -
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs)

ЕК је прошлог мјесеца наговијестила могућност да укине правило из такозваног "Дабинског система", по коме је за азиланте одговорна прва држава ЕУ у коју уђу, што је представљало велики терет за Грчку и Италију.

Ројтерс међутим наводи, позивајући се на два извора ЕУ, да ће у приједлогу Комисије бити задржан принцип "прве земље", али да ће бити укључен и централни план распоређивања тражилаца азила по Европи, како би се земљама на ободима Уније дала могућност да их преселе, уколико прилив азиланата буде сувише велик.

Систем хитног пресељавања уведен прошле године пошто је рекордан број избјеглица и миграната стигао у Грчку, усаглашен је уз жестоко противљење држава источне Европе.

За сваки приједлог потребан је пристанак већине од 28 чланица ЕУ, као и Европског парламента, тако да званичници ЕУ и дипломате не очекују да се до договора дође брзо.

Један извор ЕУ рекао је да ће Комисија такође предложити "механизам финансијских санкција" за земље које одбију да прихвате азиланте.

"То треба да буде више од симболике, али и да се схвати као цијена која се не може платити. Ако нека држава чланица не покаже солидарност у прихватању избјеглица, то мора надокнадити финансијском солидарношћу", рекао је тај извор.

Прошле године, Комисија је сугерисала да би се државама могла дати могућност да, умјесто да прихватају азиланте, плате 0,002 одсто националног дохотка за помоћ мигрантима. Европски лидери, међутим, нису то одобрили.

Један европски дипломата у Бриселу рекао је да би нови приједлог о финансијском кажњавању такође био непопуларан.

Дипломате спекулишу да би подјеле око миграната између земаља источне и западне Европе могле погодити преговоре о буџету Уније.

Званичници се, ипак, надају да би споразум ЕУ и Турске, који је већ довео до оштрог пада броја избјеглица које стижу у Грчку, могао ослабити унутрашње напетости око тог питања, које су већ довеле до раста националистичких странака широм Европе.

Ројтерс такође додаје да Европска комисија планира да сутра условно предложи безвизни режим у зони Шенгена за грађане Турске.