latinica  ћирилица
04/05/2016 |  08:04 ⇒ 10:25 | Аутор: СРНА

Почео "Сарајево бизнис форум"

У Сарајеву је, у организацији ББИ банке и Савјета министара БиХ, почела Седма међународна инвестициона конференција "Сарајево бизнис форум" на којој су учешће најавили утицајни бизнис и политички лидери из региона и свијета.
Сарајево бизнис форум 2016. - Фото: илустрација
Сарајево бизнис форум 2016.Фото: илустрација

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић оцијенио је да је одржавање и организација инвестиционе конференције "Кина плус 16 земаља средње и југоисточне Европе" у оквиру "Сарајево бизнис форума", велики догађај и успјех за БиХ, али и важан моменат за њену економију.

"То ће ове године бити најјачи и најснажнији форум у сваком погледу и на неки начин поставиће темеље организацији будућих форума, те се поставити као кључни и најзначајнији бизнис форум у цијелом региону", оцијенио је Шаровић пред почетак дводневне међународне инвестиционе конференције у Сарајеву.

Шаровић је рекао да се већ сада наговјештавају значајнији резултати као што је потписивање анекса за енергетски блок "Тузла седам". "На корак смо од реализације једног великог инвестиционог подухвата који ће економију БиХ у наредном периоду учинити динамичном", каже Шаровић.

Он је напоменуо да БиХ није у потпуности искористила потенцијале Кине. "На располагању нам стоје знатна средства из овог фонда за комерцијалне кредите који су врло повољни, али и за преференцијалне кредите који су најповољнији. Ови кредити су један начин подршке Кине БиХ", навео је Шаровић.

Он је истакао да је БиХ искористила једну шансу кроз изградњу термо-блока "Станари", који је изграђен по највишим стандардима.

Шаровић је напоменуо да је на форуму присутно више од 120 кинеских менаџера и бизнисмена, што говори о заинтересованости кинеских компанија за економију БиХ.

Он каже да ће БиХ данас, кроз различите панеле, представити своје пројекте. "На конференцији је присутан цијели коморски систем БиХ, почевши од преставника Спољнотрговинске коморе БиХ, привредних комора Републике Српске и Федерације БиХ, Фипе која ће имати своје презентације", рекао је Шаровић.

Према његовим ријечима, привредници ће на овом форуму проналазити своје путеве за сарадњу и трговину, али и инвестиције, што и јесте суштина оваквих скупова, док ће, с друге стране, Савјет министара БиХ и власти подстаћи комуникацију и сусрете да би овај форум био успјешан.

Током другог дана "Сарајево бизнис форума" експерти, представници неких од најзначајнијих регионалних и свјетских компанија и инвеститора из области енергије, пољопривреде, туризма, едукације, покушаће да нађу заједничку стратегију за развој ових области у југоисточној Европи.

Паралелно са одржавањем панела биће уприличено одржавање билатералних пословних састанака домаћих и регионалних компанија са потенцијалним инвеститорима из цијелог свијета.

Ове године "Сарајево бизнис форум" додијелиће и признање "Сарајево бизнис мост" најбољим предузетницима у региону, а другог дана форума биће додијељене награде за најбоље студентске бизнис-планове.

Форум ће отворити министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда, директор ББИ банке Амер Буквић и предсједник групације Исламске развојне банке Ахмад Мохамад Али.

На конференцији ће учествовати и министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Предвиђена су и обраћања предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића и предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића, те министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића.

Током церемоније отварања, поруку Владе Кине прочитаће министар Нинг Јиже, а предвиђено је и обраћање замјеника премијера Турске Мехмеда Шимшека.