latinica  ћирилица
04/05/2016 |  08:10 ⇒ 08:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Тед Круз се повукао, Трамп предсједнички кандидат

Тед Круз је објавио да се повлачи из кампање за републиканску номинацију за кандидата на предсједничким изборима у САД, након што је на унутарстраначким изборима у Индијани претрпио тежак пораз од водећег претендента у Републиканској странци на исту номинацију, Доналда Трампа.
Тед Круз, сенатор у САД - Фото: AP
Тед Круз, сенатор у САДФото: AP

Трамп је јуче, након што је његов главни противник Круз одустао од трке за Бијелу кућу, поручио да ће побиједити у надметању са предсједничким кандидатом Демократске странке, што ће вјероватно бити Хилари Клинтон, преноси АФП.

"Побиједићемо у у новембру, и то ће бити велика побједа", истакао је Трамп.

Овај њујоршки бизнисмен, који није много популаран у редовима сопствене партије, готово ће сигурно бити номинован за републиканског кандидата на изборима за предсједника САД, оцјењује данас Би-Би-Си.

Међусобни вербални напади Круза и Трампа јуче су добили на жестини. Круз је Трампа оптужио да је "потпуно неморалан", да је "патолошки лажов" и "серијски женскарош", на шта му је Трамп одговорио тако што га је назвао "очајним кандидатом који покушава да спасе своју неуспјешну кампању".

Међутим, неколико сати касније, након што је сенатор из Тексаса најавио да се повлачи из трке, Трамп му је честитао као "паметном и жилавом такмичару".

У трци међу демократама, Берни Сандерс је у Индијани поразио Хилари Клинтон.

Она има више делегата од Сандерса, али је послије побједе у Индијани Сандерс поручио да "борба још није готова".

Све су већи изгледи да ће се Трамп суочити са Клинтоновом на јесен, у одлучујућем мегдану за насљедника предсједника Барака Обаме, који ће напустити Бијелу кућу послије два мандата, закључује Би-Би-Си.