latinica  ћирилица
04/05/2016 |  09:09 ⇒ 10:25 | Аутор: СРНА

Пензије у ФБиХ из буџета?

Министар финансија Федерације БиХ Јелка Милићевић изјавила је да се врло озбиљно размишља о пензионом систему као дијелу буџета Федерације.
Исплата пензија - Фото: РТРС
Исплата пензијаФото: РТРС

- Све ове активности на стабилизацији Фонда траже вријеме, а исплата пензија до 5. у мјесецу је изузетно актуелан проблем - истакла је Милићевићева.

Она је за загребачки "Вечерњи лист" издање за БиХ рекла да је једино брзо рјешење да Фонд пензијско-инвалидског осигурања затражи додатна кредитна средства на краткорочној основи од банака, а с циљем поправљања ликвидности.

Милићевићева је оптужила претходну владу ФБиХ да је због повећања пензија за пет одсто довела у питање стабилност исплате за све.

Према њеним ријечима, дуговања привредних субјеката у Федерацији усљед неликвидности знатно оптерећује њихово пословање, али и директно угрожавају наплату јавних прихода, те економски раст и запосленост.

- Таква ситуација подстиче сиву економију јер приморава послодавце на аранжмане скривене од пореских тијела - рекла је Милићевићева.

Она је додала да се у вези са великим дуговањима пореских обвезника, а првенствено државних предузећа и институција, спроводе активности којима се жели обезбиједити реструктурисање перспективних предузећа, те појачати пореска дисциплина.