latinica  ћирилица
04/05/2016 |  10:52 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ- Казна 250.000 евра по избјеглици?

Европске земље које буду одбиле да подијеле терет избјегличке кризе, мораће да плате око 250.000 евра по избјеглици, објавили су Фајненшел тајмс и Политико, наводећи да је то предвиђено новим приједлогом Европске комисије који ће данас бити објелодањен.

Ријеч је о казненој клаузули, што је један од најспорнијих дијелова предложене измјене тзв. Даблинских прописа, навели су неименовани европски званичници.

Извори наводе да, међутим, постоји могућност да се о овој мјери расправља и наредних дана и да би та клаузула могла да се измијени.

И Политико указује да ће европске земље које одбију сарадњу, морати за то скупо да плате.

Ројтерс је, такође, објавио да ће Европска комисија данас предложити реформу правила азила, у вријеме када међу владама земаља ЕУ постоје дубока размимоилажења о приступу мигрантској кризи.

ЕК је прошлог мјесеца наговијестила могућност да укине правило из Даблинског система, по коме је за азиланте одговорна прва држава ЕУ у коју уђу, што је представљало велики терет за Грчку и Италију.

Ројтерс међутим наводи, позивајући се на два извора ЕУ, да ће у приједлогу Комисије бити задржан принцип "прве земље", али да ће бити укључен и централни план распоређивања тражилаца азила по Европи, како би се земљама на ободима Уније дала могућност да их преселе, уколико прилив азиланата буде сувише велик.

Један извор ЕУ рекао је да ће Комисија такође предложити "механизам финансијских санкција" за земље које одбију да прихвате азиланте.

"То треба да буде више од симболике, али и да се схвати као цијена која се не може платити. Ако нека држава чланица не покаже солидарност у прихватању избјеглица, то мора надокнадити финансијском солидарношћу", рекао је тај извор.

Прошле године, Комисија је сугерисала да би се државама могла дати могућност да, умјесто да прихватају азиланте, плате 0,002 одсто националног дохотка за помоћ мигрантима. Европски лидери, међутим, нису то одобрили.

Један европски дипломата у Бриселу рекао је да би нови приједлог о финансијском кажњавању такође био непопуларан.