latinica  ћирилица
04/05/2016 |  12:53 ⇒ 18:00 | Аутор: СРНА

Ђокић на Бизнис форуму: Добра прилика за промоцију привреде БиХ

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је у Сарајеву да је међународна инвестициона конференција "Сарајево бизнис форум 2016" прилика да се промовише привредни амбијент БиХ, који је стабилан, жељан инвестиција и гдје су људи спремни да више раде и стварају.
Сарајево:Петар Ђокић - Фото: СРНА
Сарајево:Петар ЂокићФото: СРНА

"Сваки скуп овог карактера у БиХ и у региону је користан не само потенцијално, него и практично, зато што је овдје данас велики број и држава и компанија које су до сада развијале пословну сарадњу са компанијама у оба ентитета и то желе да чине и у будућности. Као добри примјери сарадње са њима, настају нови контакти и развија се сарадња и са другим који долазе", рекао је Ђокић новинарима на паузи конференције.

Он је истакао да је улога институција које су заступљене на овом форуму да препознају иницијативе и да представници институција из оваквих пословних иницијатива извуку максималну корист, а она је садржана у томе да људи желе сарадњу са БиХ и да је она могућа.

"Будућност економије у свакој од држава овог региона, прије свега, зависи од тога колико ћемо се међусобно повезивати и колико ћемо бити спремни на интензивнију сарадњу упркос политичким ставовима који некада ту сарадњу успоравају или је чак заустављају", оцијенио је Ђокић.

Он је поручио да се баријере политичког карактера морају превазилазити и окретати се сарадњи која ће у економском смислу омогућити бржи напредак сваке економије и, што је најважније, обезбиједити више радних мјеста.

Ђокић је истакао да се на економском форуму потврдило да су стопе раста економије у БиХ видљиве и да се излази из фазе стабилизације у фазу развоја економије. "Данас је речено да је у БиХ стопа раста 3,5 одсто бруто домаћег производа, а Република Српска је дио тога", навео је министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске.

Он је увјерен да ће стопе раста и у овој години и наредној години бити веће него што су биле 2015. године. "То значи да водимо озбиљну и одговорну политику која препознаје потенцијале и могућност економског раста и њима смо посвећени", нагласио је Ђокић.

Он је истакао важност присуства кинеских инвеститора који су заинтересовани за даљу сарадњу са регионом, посебно у сектору енергетике и инфраструктуре, прије свега, саобраћајне.

"Они су се до сада потврдили као добар партнер тиме што су, у партнерству са нашом компанијом, градили термоелектрану /Станаре/, која је била највећа балканска инвестиција посљедњих година", нагласио је Ђокић и напоменуо да Република Српска има потписан меморандум о сарадњи са компанијом "Дон фанг" о њиховом ангажовању на изградњи другог блока Термоелектране "Гацко".

Ђокић је подсјетио и да је кинеска Влада потврдила да снажно подржава сарадњу са регионом, посебно БиХ и Републиком Српском.

У Сарајеву је данас, у организацији ББИ банке и Савјета министара БиХ, почела дводневна међународна инвестициона конференција "Сарајево бизнис форум" на којој учествују утицајни бизнис и политички лидери из региона и свијета.