latinica  ћирилица
04/05/2016 |  13:54 ⇒ 13:55 | Аутор: СРНА

Стојаковић: Равномјерно развијати ватрогаство у Српској

Предсједник Ватрогасног савеза Републике Српске Горан Стојаковић рекао да је циљ овог савеза равномјеран развој ватрогаства у Српској, због чега је и јединицима у малим срединама са недостатком финансијских средстава обезбијеђено да добију одређена ватрогасна средства.
Бања Лука: Ватрогасни савјет - прес - Фото: СРНА
Бања Лука: Ватрогасни савјет - пресФото: СРНА

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци поводом 4. маја - Свјетског дана ватрогасаца истакао да у посљедње три године Савез настоји да свака ватрогасна јединица добије ново ватрогасно возило, те да ће тај тренд бити настављен.

"Ове године завршићемо фазу у којој ће свака професионална јединица имати ново ватрогасно возило. У наредних петнаестак дана очекује се испорука нових возила у Брод, Дервенту, Градишку и Невесиње", додао је Стојаковић.

Према његовим ријечима, активности Савеза допринијеле су и смањењу просјечне старости возила, те сада постоје јединице у којима је скоро сав возни парк млађи од десет година.

"Тежићемо и даље постизању европских и свјетских стандарда, односно да професионални ватрогасци имају опрему за рад старости до десет година. То је тешко постићи, али настојаћемо да то обезбиједимо", нагласио је Стојаковић.

Стојаковић је оцијенио задовољавајућим техничку опремљеност ватрогасаца, иако би се она у наредних пет година требало да значајно побољша, јер ће бити набављено стотину возила.

"Морамо се оспособљавати и за поплаве, земљотресе и друге елементарне непогоде, иако то није наша основна дјелатност", додао је Стојаковић.

Он је навео да су у протеклој години ватрогасци у Српској имали 7.454 интервенције, од чега је 5.676 пожара чији је најчешћи узрок људски фактор, 272 саобраћајне несреће у којима су реаговали ватрогасци, и 1.551 техничку интервенцију.

"Превентивни рад Савеза и активности у школама допринијели су подизању свијести грађана и дјеце о опасностима од пожара, који не доноси само материјалну штету, већ и односи животе", истакао је Стојаковић.

Стојаковић је подсјетио да је Савез од јануара ове године удружење од посебног значаја за Републику Српску, истичући да је у протекле три године доста урађено и на његовој унутрашњој организацији.

Он сматра да уколико постоји уређен систем који покрива и нормативу и легислативу, може се очекивати да заштита и спасавање максимално функционишу у интересу грађана.

Стојаковић је нагласио да је Савез припремио амандмане на измјене и допуне Закона о заштити од пожара који ће се ове године наћи пред посланицима.

"Сви ватрогасци у Српској углавном раде у истим условима, али њихов доходак зависи од локалних заједница, на чијем су буџету, и разлика износи до 30 одсто", појаснио је Стојаковић.

Он је додао да у Српској на 1.000 становника иде један професионални ватрогасац, док у ЕУ од три до шест.

У Српској тренутно има око 1.250 ватрогасаца, од којих је половина професионалних.

На конференцији је упућен апел да се не злоупотребљава број ватрогасаца - 123.