latinica  ћирилица
04/05/2016 |  14:01 | Аутор: СРНА

Сертић: Лани у Србији 1,8 милијарди евра страних инвестиција

Министар привреде Србије Жељко Сертић рекао је да је 1,8 милијарди евра страних инвестиција током 2015. године ушло у Србију, додавши да је стабилност ове земље важна јер је креатор развоја цјелокупног подручја.
Жељко Сертић - Фото: СРНА
Жељко СертићФото: СРНА

- Када је ријеч о пројектима за које земље региона не могу из својих буџета саме да обезбиједе средства, у заједничкој синергији са кинеским и ЕУ средствима можемо обезбиједити да цијели регион буде покривен и макро и микро капиталном мрежом - рекао је Сертић новинарима у паузи "Сарајево бизнис форума".

Он је истакао да су инфраструктурни пројекти мотор развоја свих других индустрија које се не развијају у подручјима гдје не постоје транспортни и енергетски потенцијали.

- Инфраструктура и логистика је основа за развој цјелокупног региона, зато је важно да овакви састанци постоје на свим нивоима и да се разговара о конкретним стварима, те да се препреке рејшавају и да постоји добра воља ка превазилажењу проблема - рекао је Сертић.

Према његовим ријечима, за Србију је важно да је кроз озбиљне реформске потезе и кроз законску регулативу предузела низ мјера на реформи економског окружења.

- Наставићемо то да радимо, реијчи подршке смо добили, као и процјену Европске комисије да ће Србија у 2016. имати два одсто раст бруто националног дохотка, што је охрабрујућа вијест и представља повећање од 0,4 одсто у односу на раније - рекао је Сертић.

Он је нагласио да власти Србије вјерују да ће са припремом регулативе и повећањем инвестиција тај проценат од два одсто бити повећан на још већи ниво на крају године.

- Осим привлачења великих инвеститора из вана и подршке домаћим инвеститорима, обезбиједили смо кроз годину предузетништва да помогнемо и малим привредницима и покријемо спектар привредних активности - навео је Сертић.

Према његовим ријечима, у оквиру више од 30 програма обезбијеђена је финансијска помоћ од 16 милијарди динара /131 милион евра/ за покретање бизниса, узимање опреме и нове инвестиције, али је пружена и индиректна подршка привредницима кроз нове законе.

- Регион треба сарадњу у различитим аспектима, споразум ЦЕФТА нам даје озбиљан алат за регулисање односа. Прије двије године премијер Србије Александар Вучић је тражио у Берлину модел за цјелокупан регион без царина и баријера чиме би проток људи и капитала био практично ослобођен препрека, али зато је важна политичка подршка - рекао је Сертић.

Он је нагласио да је Србија централна тачка Балкана и безбједносна полуга за реализацију свих најважнијих пројеката у региону.