latinica  ћирилица
04/05/2016 |  16:35 ⇒ 17:59 | Аутор: Агенције

ЕУ одредила азиланатске квоте, Вишеградска група против приједлога

Државе чланице ЕУ имаће обавезу да прихвате тражиоце азила од преоптерећених земаља или ће у супротном платити оштре казне, стоји у приједлогу промјене правила о прихвату тражилаца азила након прошлогодишњег великог избјегличког таласа у Европи.

Министри спољних послова земаља Централне Европе , конкретно чланице Вишегрдске групе (Мађарска, Чешка ,Словачка, Пољска) одбацили су приједлоге Европске комисије о измјенама миграционе политике.


Мађарски министар Петер Сијарто изјавио је након састанка у Прагу са колегама из Чешке, Словачке и Пољске, да циљеви које је предложила Европска комисија представљају уцјену.
 
"Концепт квота је слијепа улица и ја бих замолио Комисију да се више не креће у том правцу", истакао је Сијарто.
 
Приједлог Европске комисије о систематској дистрибуцији азиланата широм ЕУ "нема смисла" и њиме се крше права земаља-чланица, истакао је пољски министар унутрашњих псолова Маријуш Блашчак.
 
Европска комисија је прије тога у сриједу, 4. маја, предложила систем дистрибуције азиланата којим би се олакшало оптерећење на првим линијама, односно у државама попут Грчке и Италије.
 
План предвиђа обавезне новчане казне за земље које одбију да преузму свој дио миграната.
 
"То је лош систем. Тај систем нема смисла и он крши права држава-чланица ЕУ", рекао је Блашчак новинарима.

Сатанку у Прагу је присуствао Европски комесар за политику сусједства и преговоре о проширењу Јохнес Хан.Он је лидерима Вишегрдске групе реако да је приједлог ЕК о квотама  компромис јер не мисле сви као ове државе.
 
Такозвана Даблинска правила ЕУ, која обавезују избјеглице да се пријаве за азил у првој држави чланици ЕУ које се домогну, пропала су прошле године када се више од милион људи домогло континента - од којих је већина прво стигла у Грчку.
 
Атина је била преоптерећена доласцима и допустила је многим од миграната да наставе с путом ка богатијим сјеверним европским државама као што су Њемачка и Шведска. Тиме су притиснуте  земље дуж избјегличке руте и то је довело до поновног увођења граничних контрола унутар зоне Шенегена.
 
У будућности ће се, ипак корективни механизам активирати када нека од држава чланица прими непропорционално велики број миграната, а свака држава чланица која се одлучи да не прихвати сразмјеран број миграната бит ће обавезна да плати 250.000 евра по тражиоцу азила.