latinica  ћирилица
04/05/2016 |  16:57 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

"Стазама Петра Кочића"

Стричићи, родно мјесто Петра Кочића, током године је поприлично пусто. Кочићев збор, је манифестација која окупи велики број људи, поштовалаца његовог лика и дјела.
Стазама Петра Кочића - Фото: РТРС
Стазама Петра КочићаФото: РТРС

Иако до збора има још неколико мјесеци, Стричићи су данас били мјесто гдје су се окупили ученици Медицинске школе из Бањалуке, који већ трећу годину реализују пројекат "Стазама Петра Кочића". 

Малобројни су они које пут одведе у Стричиће, одакле је Петар Кочић кренуо путевима књижевника. Ученици Медицинске школе из Бањалуке кроз рад у волонтерској секцији, труде се да Змијањски вез сачувају од заборава.

"Ово је ношња 'Змијањски вез', радили су је ученици наше школе. Сваки од ових радова је један рад наших ученика, а професорица је све то заједно уткала", каже ученица Јелена Добраш.

"Ова омладина, тј. моји вршњаци не хитају баш за тим стварима које су вриједне - оно што нас чини, наше писмо, грб, оно што носимо са собом", ријечи су ученице Марије Ђурић.

Оживљавајући лик и дјело нашег великана, ученици заједно с професорком Савком Пантелић, једном годишње долазе у Кочићево родно мјесто.

"Веома је значајно јер 100 година од упокојења Петра Кочића и ми ову годину проглашавамо годином Петра Кочића испред наше школе, али и испред града Бањалука", рекла је професорица у Медицинској школи Савка Пантелић.

Иако много знају и уче о Петру Кочићу, ученици основне школе у Стричићима сваке године буду домаћини онима који крену стазама овог великог писца.

"Што се тиче знања и очувања традиције везано за лик и дјело Петра Кочића, наши ученици итекако највише пажње посвећују нашем Петру Кочићу и свему ономе што је он радио и што је био", каже Дубравка Босиљчић, вд директора Основне школе "Петар Кочић" Стричићи.

Чувајући и оживљавајући праве вриједности нашег народа, ова секција Медицинске школе добила је подршку Туристичке организације, јер је и ово један од начина промоције туристичких потенцијала Бањалуке.