latinica  ћирилица
04/05/2016 |  18:13 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Политика умијешала прсте у измјене Правилника о цијенама лијекова (ВИДЕО)

Политика је умијешала прсте и у измјене Правилника о цијенама лијекова. Његово доношење годишње би уштедјело око 112 милиона марака у буџетима пацијената, али од тога још нема ништа.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

БиХ годинама је рај за фармацеутске компаније, које због неуређеног тржишта произвољно диктирају цијене, и тако годинама завлаче руку у џеп грађана, због чега су их до сада ојадили за стотине милиона марака. 

Правилник о цијенама лијекова БиХ се мијења, али мимо закона.

Стручни савјет Агенције, који према Закону о лијековима треба да одобри Правилник, о посљедњим измјенама није ни упознат. Посљедња верзија коју су одобрили и видјели јесте она из децембра 2015.

Члан Савјета, Лазар Продановић, дошао је до новог Нацрта правилника, али га, каже, није добио од в.д. директора Агенције, Александра Золака, чија је законска обавеза била да о томе прво обавијести Савјет.

"Не може се без сагласности Савјета вршити измјене и оне су овдје извршене очито у интересу велепродајних увозника лијекова у БиХ, као и произвођача", изјавио је Продановић.

У новом тексту Правилника спорна је, каже Продановић, напомена у члану 10, којом се одустаје од онога што је усаглашено у Правилнику, који је Стручни савјет одобрио – да референтна цијена лијека износи 95% цијене истог лијека у Хрватској, Србији и Словенији.

"Могућност ове измјене коју би директор могао да прави, створила би се укупна ситуација да би цијене лијекова биле незнатно ниже или у најмању руку 5% у односу на већ утврђени Правилник", додаје Продановић.

Стручни савјет који треба да да посљедњу ријеч о цијени лијекова, ниједном се није састао у Золаковом мандату.

Александар Золак није хтио пред камеру, али нам је у телефонском разговору рекао да се на измјенама Правилника још ради,и да није његов посао да заказује сједнице Савјета. Министар цивилних послова БиХ, Адил Османовић, који се почетком године састао са Золаком баш због Правилника, о измјенама у фебруару, каже, не зна ништа.

"Није повучен Правилник, колико је мени до данас познато. Тај Правилник и даље стоји у Министарству финансија. Чека се мишљење. Није било измјена колико ја до данас знам", рекао је Османовић за РТРС.

Свјетска банка упозорила је БиХ да би могла остати без 70 милиона долара, не буде ли ускоро усвојен Правилник о лијековима. Једина је земља у Европи која нема такав правилник , због чега њени грађани лијекове плаћају и до четири пута скупље, него у региону.