latinica  ћирилица
04/05/2016 |  18:23 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Кинеске компаније повећаће улагање у енергетски сектор у Српској (ВИДЕО)

Кинеске компаније повећаће улагање у енергетски сектор у Српској, а позитиван примјер улагања је изградња Термоелектране Станари. Оно што је потврдила Влада Кине могло се чути и на сарајевском Бизнис форуму.
ТЕ Станари - Фото: РТРС
ТЕ СтанариФото: РТРС

Иако данас у Сарајеву најбројније делегације арапских земаља, највећи интерес за улагање показала је званична делегације Кине, у којој је више од 120 привредника. 

Након изградње ТЕ Станари, кинеска компанија Донгфанг потписала је Меморандум са Владом РС о изградњи другог блока термоелектране Гацко. Са представницима Владе ФБиХ потписан је споразум за изградњу новог блока Термоелектране Тузла.

"Они су се до сада потврдили као добар партнер тиме што су, у партнерству са нашом компанијом, градили термоелектрану Станаре, која је била највећа балканска инвестиција посљедњих година", изјавио је министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

"Када говоримо о инвестицијама имамо конкретан успјех Термоелектране Станари која ће ускоро бити на мрежи. У будућности очекујемо што више производа из БиХ на нашем тржишту", каже Нинг Јизхе министар државног развоја Народне Републике Кине.

Кина је велики инвеститор и у Србији, а Србија је отор регионалног развоја. Међутим, за развој региона осим страних инвестиција неопходна је развијена саобраћајна инфраструктура.

"Инфраструктура и логистика је основа за развој целокупног региона, зато је важно да овакви састанци постоје на свим нивоима и да се разговара о конкретним стварима", рекао је Жељко Сертић министар привреде у Влади Србије.

Пословни форум у Сарајеву одржава се под мотом "Једна економија - једна регија" што је неке од учесника асоцирало на јединствено економско тржиште у бившој заједничој држави.