latinica  ћирилица
04/05/2016 |  18:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Предсједнички избори у Француској 23.априла

Француски предсједнички избори заказани су за 23. април идуће године, а у случају потребе, други круг ће бити одржан двије недеље касније, 7. маја, саопштио је портпарол владе Стефан Лефол.
Избори - Фото: илустрација
ИзбориФото: илустрација

Парламентарни избори у Француској предвиђени су за јун 2017. године.

Актуелни предсједник из редова социјалиста Франсоа Оланд, најнепопуларнији је предсједник у савременој француској историји са подршком само 13 одсто бирача и према свим анкетама јавног мњења доживеће поразу у првом кругу, преноси АФП.

Љевица је пред изборе идуће године ослабљена и подијељена између владе за коју се сматра да иде према центру и гласне дисидентске групације, додаје француска агенција.

Шездесет једногодишњи Оланд је свој предсједнички мандат базирао на обећању да ће смањити незапосленост која још износи око 10 одсто.

Бивши предсједник Николас Сракози, који је изгубио изборе од Оланда 2012. године, још није званично најавио да ће се кандидовати, али мало је оних који сумњају у његову жељу да се врати у Јелисејску палату под заставом своје нове Републиканске странке.

Главни међу његовим ривалима је бивши министар спољних послова Алан Жипе, 70.годишњи градоначелник Бордоа, који је био и премијер у време Жака Ширака од 1995. до 1997. године.

Неспорни кандидат крање деснице Марин Лепен, лидерка антиимиграционог Националног Фронта је већ у замаху кампање.

Према анкетама, она ће бити међу најбоље котираним кандидатима са 28 одсто гласова, али се очекује да изгуби у другом кругу.