latinica  ћирилица
04/05/2016 |  18:49 ⇒ 22:18 | Аутор: Index.hr

Шефа БОА оптужили да је Милановићев лични обавјештајац

Недоумице око разрјешења Драгана Лозанчића с мјеста шефа БОА-е прекинуо је сам Лозанчић у понедјељак, тако што је дао оставку на ту дужност. Саборски Одбор за унутрашњу политику и националну сигурност данас је као његовог насљедника потврдио Даниела Маркића.

Хрватска предсједница је након што је дуго чекала да се Лозанчић макне с мјеста шефа безбједносно-обавјештајне службе, данас по први пут проговорила о томе зашто је изгубила повјерење у шефа БОА-е.

"Оставка јест добродошла, међутим ја пратим његов рад дуже него што то прати Орешковић. Лозанчић добро зна да о неким разлозима не могу да говорим јер је ријеч о националној безбједности, о стабилности државе и то је он и користио. Али оно што могу рећи јесте да је Лозанчић био приватни, односно лични обавјештајац Зорана Милановића, и ту ћу стати", рекла је Грабар- Китаровић.

Из СДП-а узвраћају да је такав став  супротан ријечима премијера Тихомира Орешковића да није видио "никакве податке и резултате" који би потврдили да је Лозанчић кршио закон.

Грабар-Китаровић је Лозанчићево разрјешење затражила крајем јануара, а прије нешто више од мјесец дана свој потпис на ту одлуку ставио је и премијер Орешковић. Предсједница и премијер за новог су шефа БОА-е предложили Даниела Маркића.

Предсједница је тада у својој одлуци навела да је Лозанчић изгубио њено повјерење и да се огријешио о Закон о безбједносно-обавјештајном систему, а премијер је у интервјуу за Медиа сервис данас рекао да није видио "никакве податке и резултате који су то потврдили".

СДП без коментара

Лозанчић је оставку на мјесто шефа БОА-е поднио проши тједан и тако омогућио да о именовању новог шефа БОА-е расправља саборски Одбор за унутрашњу политику и националну безбједност који је данас већином гласова подржао именовање Маркића, уз издвојено мишљење ХДЗ-ова Мирослава Туђмана и ХСЛС-ова Дарија Хребака.

Изјаву предсједнице у СДП-у нису жељели службено коментирисати док интервју не буде емитован у цијелости, али незванично поручују да је то што је рекла предсједница дијаметрално супротно ономе што је у интервјуу за Медиа сервис рекао премијер Орешковић.

"Ако је доиста било тешких кршења закона о којима говори предсједница, како је могуће да никакав доказ о томе није стигао ни до премијера Орешковића ни до надлежног саборског одбора", питају се у СДП-у.