latinica  ћирилица
04/05/2016 |  19:46 ⇒ 05/05/2016 | 08:16 | Аутор: РТРС

Митинзи и власти и опозиције 14. маја у Бањалуци (ВИДЕО)

Ни опозиција, ни владајућа коалиција у Српској не одустају од протеста и митинга, и то у исто вријеме. МУП Српске примио је захтјеве за одржавање 2 скупа у Бањалуци, 14.маја, а евентуална забрана зависиће од процјене, потврдио је министар унутрашњих послова Драган Лукач.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Разлог изласка на улицу за тзв. Савез за промјене је, како кажу, лоша економска ситуација. Циљ митинга владајуће коалције је, поручују, подршка развоју, изградњи и стабилности Републике. Из Уједињене Српске сматрају да не би требало изазивати сукобе, и да грађани не смију да буду жртве било какве политике.

И опозиција и владајућа коалиција имају своје разлоге зашто ће 14. маја изаћи на улице.

"Од јуче па ево до данас смо имали на хиљаде позива и контаката заинтересованих грађана, бораца, удружења, организација, невладиних организација који нам дају пуну подршку да истрајемо у нечему што се зове мирно демократско окупљање и изражавање незадовоњства постојећим стањем у Републици Српској", изјавио је Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

"Много писама, порука и усмених јављања је било у протеклих 20-ак дана зато што су појединци и организације, а то ће бити примјећено на митингу, незадовољни понашањем и издајничком политиком наших представника у Сарајеву", рекао је данас генераслни секретар СНСД-а Лука Петровић.

Опозиција 14. маја планира окупљање у 12 часова у бањалучком парку "Младен Стојановић" да би у 13 часова кренули до Трга Крајине, локације на којем ће митинг "Срцем за Српску! Стоп издаји" организовати владајућа коалиција.

Из МУП-а су потврдили да су оба догађаја пријављена, а да ће зависно од броја учесника и намјера због којих долазе, накнадно да процијене колико ће полицијских службеника ангажовати.

"Не препоручујем никоме да долази са лошим намјерама у Бањалуку јер нећемо дозволити да се у Бањалуци деси било шта лоше, да неко разваљује град, прави одређене сукобе или нешто слично", каже министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.


Из Уједињене Српске позивају народ да не учествује на најављеном протесту ни на митингу,а полицију да спријечи евентуалне сукобе. Замјерају предсједнику СДС-а Младену Босићу што је јуче, умјесто да буде у Добровољачкој, дошао у Бањалуку да не наљути Бакира Изетбеговића, и позивао грађане на протесте.

"Они који су почели ту причу око протеста, првенствено господин Босић, немају никакву одговорност за Бањалуку и Републику Српску јер они желе да запале ватру овдје, па да је посматрају из Сарајева или из Брчког", каже Ненад Стевандић предсједник Уједињене Српске.

Из опозиције тврде да одговорност за било какве немире због организовања митинга истог дана преузима владајућа коалиција. Из власти поручују да ће надлежне институције из Републике Српске да одрже мир и да за то неће бити потребна ни СИПА ни ОБА.

"Значи, термин састанка и митинга искључиво је, истину говорећи, разлог заказивања тзв. Савеза за промјене и они заказују и отказују наш митинг", каже Лука Петровић.

Бранислав Бореновић категоричан: Ми не одустајемо од протеста које смо заказали и у континуитету ћемо да одржавамо наше састанке".

Оно што није остварила изборима, опозиција покушава на улици, сматра стручњак за безбједност Предраг Ћеранић. Ово је, каже, већ виђен сценарио у региону и Европи.

И оно што забрињава јесу бројне сличности између упорних митинга у Скопљу који имају призвук насиља", ријечи су стручњака за безбједност Предрага Ћеранића.

Удружење грађана "Источна алтернатива" оцјењује да су најављени протести опозиције очајнички чин Савеза за промјене, који је саставни дио власти на нивоу БиХ да испуни захтјеве и упуства Бакира Изетбеговића и његових сљедбеника.Опозиција то негира.