latinica  ћирилица
04/05/2016 |  19:53 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Шта млади знају о Титу? (ВИДЕО)

Од смрти Јосипа Броза Тита прошло је 36 година, а готово исто толико био је на челу некадашње Социјалистичке Југославије. Вођа комунистичког покрета, доживотни предсједник или страни агент?

Уз све контроверзе, чињеница је да је обиљежио читаву епоху. Да ли тако мисле и они који о том времену знају само из прича? 

Титовој сахрани прије 36 година присуствовало је више од 200 свјетских државника. Ријеке грађана испратиле су га сузама. Из ове перспективе, бесплатан рад више од 60.000 ударника на прузи Брчко-Бановићи младима данас звучи нестварно.

"Наравно да су људи слиједили његове наредбе и гледали у њега као неки идеал и због тога су људи и долазили на радне акције", каже ученик Михајло Савановић.

У школама се данас о том времену мало учи, па млади слику о Титу ставарју на основу партизанских филмова и прича старијих,

"Они сматрају да је био бољи, да је животни стандард био бољи да је доста људи било запослено", рекао је Данило Боснић.

"Знам да је био предсједник Југославије 1970 и неке изабран је за доживотног предсједника- био је у покрету несврстаних", ријечи су Михајла Вуковића, који је такође ученик.

Још се о историјској улози Тита ломе копља. Једни га величају, други криве, али већина тврди да је за вријеме његове владавине свима било добро.

Тито је на челу Југославије био пуних 35 година. Рекорд, који на овим просторима још нико није успио достићи.